suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Laukaa
  • Julkinen palvelu

Isyystunnustuksen voi tehdä raskausaikana neuvolassa tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan vastaanotolla. Isyyden vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto ja päätös isyyden vahvistamisesta tulee kirjeitse vanhemmille.

Ennakollisen isyystunnuksen voi peruuttaa 30 päivän sisällä lapsen syntymästä. Isyystunnustuksen peruutus tulee tehdä kirjallisesti lapsen kotikunnan lastenvalvojalle.

Toimi näin

Jos lapsen isyys on selvä ja kiistaton, vanhemmat voivat tehdä ennakollisen isyystunnustuksen raskausaikana neuvolassa. Ennakollisen isyystunnustuksen yhteydessä vanhemmat voivat tehdä sopimuksen myös lapsen yhteishuoltajuudesta. Neuvola toimittaa asiapaperit kunnan lastenvalvojalle, joka lähettää isyysasian maistraattiin vahvistettavaksi 30 päivän kuluttua lapsen syntymästä, jos ennakollista isyystunnustusta ei ole peruutettu. Yhteishuoltosopimuksen vahvistaa lastenvalvoja sen jälkeen, kun isyys on vahvistettu maistraatissa.

Jos vanhemmat eivät ole tehneet ennakollista isyystunnustusta neuvolassa, lastenvalvoja lähettää vanhemmille kutsun isyysselvitykseen saatuaan maistraatista tiedon lapsen syntymästä. Jos on tarpeen tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus ennen isyyden tunnustamista, lausuntoa varten tarvittavat näytteet suun limakalvolta otetaan lastenvalvojan vastaanotolla. Lastenvalvojan luona tehtävän isyystunnustuksen yhteydessä vanhemmat voivat sopia myös lapsen huoltajuudesta, asumisesta, tapaamisista ja elatusavusta.

Laukaan kunnan sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan puhelinaika ja ajanvaraus on ma-to klo 9.00 - 10.00.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa isyyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Laukaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 3.12.2021