suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Laukaa
  • Julkinen palvelu

Isyystunnustuksen voi tehdä raskausaikana neuvolassa tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan vastaanotolla. Isyyden vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto ja päätös isyyden vahvistamisesta tulee kirjeitse vanhemmille.

Ennakollisen isyystunnuksen voi peruuttaa 30 päivän sisällä lapsen syntymästä. Isyystunnustuksen peruutus tulee tehdä kirjallisesti lapsen kotikunnan lastenvalvojalle.

Toimi näin

Jos lapsen isyys on selvä ja kiistaton, vanhemmat voivat tehdä ennakollisen isyystunnustuksen raskausaikana neuvolassa. Ennakollisen isyystunnustuksen yhteydessä vanhemmat voivat tehdä sopimuksen myös lapsen yhteishuoltajuudesta. Neuvola toimittaa asiapaperit kunnan lastenvalvojalle, joka lähettää isyysasian maistraattiin vahvistettavaksi 30 päivän kuluttua lapsen syntymästä, jos ennakollista isyystunnustusta ei ole peruutettu. Yhteishuoltosopimuksen vahvistaa lastenvalvoja sen jälkeen, kun isyys on vahvistettu maistraatissa.

Jos vanhemmat eivät ole tehneet ennakollista isyystunnustusta neuvolassa, lastenvalvoja lähettää vanhemmille kutsun isyysselvitykseen saatuaan maistraatista tiedon lapsen syntymästä. Jos on tarpeen tehdä oikeusgeneettinen isyystutkimus ennen isyyden tunnustamista, lausuntoa varten tarvittavat näytteet suun limakalvolta otetaan lastenvalvojan vastaanotolla. Lastenvalvojan luona tehtävän isyystunnustuksen yhteydessä vanhemmat voivat sopia myös lapsen huoltajuudesta, asumisesta, tapaamisista ja elatusavusta.

Laukaan kunnan sosiaalityöntekijä-lastenvalvojan puhelinaika ja ajanvaraus on ma-to klo 9.00 - 10.00.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Laukaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 15.5.2020