suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kempeleen kunta

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Kempele
  • Julkinen palvelu

Isyyden tunnustamisella vahvistetaan lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde. Jos miehen isyys on epäselvä, voidaan siitä varmistua verinäytteiden antamiseen perustuvalla oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella.

Isyyden vahvistamisen jälkeen lapselle voidaan antaa isän sukunimi. Maistraatin vahvistettua isyyden lapsi saa samanlaisen oikeudellisen aseman kuin avioliitossa syntyneellä lapsella on.

Toimi näin

Ennen lapsen syntymää ota yhteys äitiysneuvolaan ja lapsen syntymän jälkeen Kempeleen kunnan lastenvalvojaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa tulevan äidin läsnä ollessa. Siinä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle lapsen syntymän jälkeen. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Perustiedot

Palvelusta vastaaKempeleen kunta
Palvelun toteuttaaKempeleen kunta
Alue Kempele
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kempeleen kunta
Päivitetty: 6.11.2019