suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kangasalalla ja Pälkäneellä isyyden voi tunnustaa joko äitiysneuvolan omalla terveydenhoitajalla vauvan odotusaikana tai lastenvalvojan tapaamisella. Lastenvalvoja toimittaa tunnustuksen maistraattiin, joka vahvistaa isyyden.

Tämän jälkeen lastenvalvoja vahvistaa vanhempien sopimuksen lapsen huollosta.

Toimi näin

Ota yhteyttä ennen lapsen syntymää omaan äitiysneuvolan terveydenhoitajaan tai oman kaupungin lastenvalvojaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Isyyden voi tunnustaa joko äitiysneuvolassa tai lastenvalvojalla ennen lapsen syntymää. Lapsen syntymän jälkeen isyyden voi tunnustaa lastenvalvojalla.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 29.5.2020