suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Isyyden selvittämispalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Juupajoen kunta
Alue: Juupajoki
Palvelun kieli: suomi

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla lapsen isyys voidaan todentaa ja vahvistaa. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Aviomies on automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliiton aikana. Jos vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään, isyys selvitetään ja vahvistetaan.

Mies voi tunnustaa isyytensä ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Isyyden voi tunnustaa myös lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, lapsen isä on mies, joka on antanut suostumuksensa hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, lapsen isä on mies, joka on suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessaan siittiöitä tai yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostuu isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Lapsen syntyessä avioliiton ulkopuolella on isyyden selvitys ja isyyden tunnustus tehtävä lastenvalvojan luona tai neuvolassa (vuoden 2016 alusta), jotta lapsi saisi aviolapseen rinnastettavan oikeudellisen aseman. Erillään asuvat vanhemmat voivat sopia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, ja lastenvalvoja voi vahvistaa sopimuksen, mikäli se on lapsen edun mukainen. Vanhemmat voivat tehdä keskenään elatussopimuksen, jonka lastenvalvoja vahvistaa, mikäli se on lapsen edun mukainen. Lastenvalvoja hoitaa lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusasiat sekä tuomioistuimille tehtävät selvitykset.


Toimi näin

Ota isyyden selvittämiseen liittyvissä asioissa yhteyttä lastenvalvojaan.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: Mänttä-Vilppulan kaupunki (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)