suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vanhemmuuden selvittäminen

  • Palvelu
  • 27 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Vanhemmuus on mahdollista tunnustaa jo äitiysneuvolakäyntien yhteydessä ennen lapsen syntymää. Jos vanhemmuutta ei ole tunnustettu ennen lapsen syntymää, lähettää digi- ja väestötietovirasto äidin kotikunnan hyvinvointialueen lastenvalvojalle ilmoituksen syntyneestä lapsesta. Lastenvalvoja kutsuu lapsen äidin vanhemmuuden selvittämistä koskevaan neuvotteluun.

Toimi näin

Avioliiton aikana syntyvän lapsen isä on äidin aviomies. Jos synnyttänyt äiti ei ole avioliitossa miehen kanssa, voidaan vanhemmuus selvittää ja tunnustaa joko ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen. Jos vanhemmuus (isyys ja äitiys) tunnustetaan jo raskausaikana, aika tunnustamista varten varataan äitiysneuvolaan raskausviikolle 30–32.

Jos isyys on epäselvä, isyyden tunnustusta ei voida tehdä neuvolassa. Silloin isyyden selvittäminen ja tunnustaminen tehdään lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen. Isyyden varmentamiseksi voidaan tehdä oikeusgeneettiset isyystutkimukset isyyden selvittämisen yhteydessä, jos mahdollinen isä niitä pyytää tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Näytteet (posken sisäpinnan sivelynäyte) isyystutkimusta varten asiakkaat ottavat itse lastenvalvojan tapaamisella lastenvalvojan valvonnassa. Näytteen antavat mahdollinen isä, äiti ja lapsi. Tutkimuksen tekeminen edellyttää äidin ja miehen suostumusta. Ennen tutkimusta on oltava syömättä, juomatta ja tupakoimatta puoli tuntia. Tutkimuksen tekee terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja tutkimus on isyyden selvittämisen yhteydessä asiakkaille maksuton.

Vanhemmuuden tunnustamisen yhteydessä sinun on todistettava henkilöllisyytesi. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi, Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) tai Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti.

Lastenvalvoja voi selvittää avioliitossa syntyneen lapsen isyyden, jos aviopari yhdessä pyytää isyyden selvittämistä ennen kuin lapsen syntymästä on kulunut kuusi kuukautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Vanhemmuuden selvittämiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä perheoikeudellisiin palveluihin.

Tausta ja lainsäädäntö

Vanhemmuuden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tietoja, joiden nojalla lapselle voidaan vahvistaa tai todentaa isä tai toinen äiti. Ennen kuin toinen vanhemmuus voidaan vahvistaa, se tulee tunnustaa.

Lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen. Jos äiti on miehen kanssa avioliitossa, kun lapsi syntyy, aviomies on automaattisesti lapsen isä. Näin on myös silloin, jos lapsi syntyy hedelmöityshoitojen avulla.

Jos synnyttävä äiti ei ole avioliitossa miehen kanssa, toisen vanhemman vanhemmuus täytyy tunnustaa ja vahvistaa erikseen. Myös toisen äidin täytyy tunnustaa vanhemmuus, vaikka äidit olisivat keskenään avioliitossa.

Vanhemmuuden voi tunnustaa jo raskausaikana äitiysneuvolassa terveydenhoitajalle tai kätilölle. Vanhemmuuden voi tunnustaa myös hyvinvointialueen lastenvalvojalla. Synnyttävän äidin tulee olla paikalla äitiysneuvolassa tai lastenvalvojalla, kun toinen vanhempi tunnustaa vanhemmuutensa. Molemmilla täytyy olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. Jos tunnustat vanhemmuuden lastenvalvojalla, tarvitsette mukaanne todistuksen raskaudesta.

Kun lapsi on syntynyt, Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa toisen vanhemman vanhemmuuden.

Jos et ole tunnustanut vanhemmuuttasi raskauden aikana, voit tunnustaa vanhemmuutesi lapsen syntymän jälkeen hyvinvointialueen lastenvalvojalla.

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Päivitetty: 23.1.2024