suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Posion kunta

Isyyden selvittäminen

  • Palvelu
  • Posio
  • Julkinen palvelu

Kun lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, lapsen isyys vahvistetaan tunnustamisen perusteella tai tuomioistuimen päätöksellä. Isyyden tunnustaminen on mahdollista tehdä raskausaikana neuvolakäynnin yhteydessä tai lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Mikäli avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsesi isyyttä ei ole tunnustettu raskausaikana neuvolassa, lastenvalvoja aloittaa isyyden selvittämisen saatuaan maistraatista tiedon avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta, jonka isyyttä ei ole vahvistettu. Isyyden selvittäminen edellyttää silloin lastenvalvojan luona asiointia.

Lastenvalvoja lähettää isyyden selvittämisasiakirjat Digi- ja väestövirastoon, joka vahvistaa lapsen isyyden. Isyyden tunnustamisella vahvistetaan lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde. Isyyden vahvistamisen jälkeen lapselle voidaan antaa isän sukunimi, isälle tulee äidin lisäksi elatusvastuu lapsesta, ja lapselle puolestaan perintöoikeus isään ja isän puoleisiin sukulaisiin.

Toimi näin

Lastenvalvojaan saat yhteyden puhelimitse. Lastenvalvojan luona asioit ajanvarauksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Molempien vanhempien on oltava tunnustamistilanteessa läsnä henkilöllisyysasiakirjojensa kanssa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPosion kunta
Palvelusta vastaaPosion kunta
Alue Posio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Posion kunta
Päivitetty: 5.1.2021