suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Närpiön kaupunki

Isyyden selvittäminen

  • Palvelu
  • Närpiö
  • Julkinen palvelu

Isyystutkimuksen tarkoitus on kerätä tietoa isyyden todistamisen tueksi tai vahvistamiseksi. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja todistaa maistraatti. Jos lapsi syntyy avioliittoon, aviomies on automaattisesti lapsen isä. Jos vanhemmat eivät ole naimisissa, isyys selvitetään ja todistetaan.

Mies voi tunnustaa isyytensä ennen kuin lapsi syntyy ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti tulevan äidin läsnäollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Isyyden voi tunnustaa myös lastenvalvojalle.

Mikäli lapsi on syntynyt hedelmöityshoitojen avulla on lapsen isä mies joka on antanut suostumuksensa hoitoon äidin kanssa. Jos hoitoja on annettu äidille yksin on lapsen isä mies joka on antanut suostumuksensa isyyden tunnustamiseen spermanluovutuksen yhteydessä tai joka yhteisymmärryksessä äidin kanssa haluaa tunnustaa isyyden hoitojen jälkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa isyyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNärpiön kaupunki
Palvelusta vastaaNärpiön kaupunki
Alue Närpiö
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Närpiön kaupunki
Päivitetty: 31.3.2020