suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Huittisten kaupunki

Isyyden selvittäminen

  • Palvelu
  • Huittinen
  • Julkinen palvelu

Kun vanhemmat lapsen syntyessä eivät ole avioliitossa keskenään, lapsen isyys tunnustetaan äidin kotipaikan lastenvalvojan luona mikäli isyyttä ei ole vahvistettu raskausaikana äitiysneuvolassa.

Isyyden tunnustaminen vahvistetaan maistraatissa. Isyyden tunnustamisella vahvistetaan isän ja lapsen sukulaissuhde, mikä antaa lapselle:

- oikeuden saada elatusta 18 ikävuoteen saakka

- oikeuden isän sukunimeen

- perimisoikeuden isäänsä ja isänpuoleisiin sukulaisiin

- oikeuden isän eläke- ja vakuutusetuuksiin

Jos isyys on epävarma, on mahdollista suorittaa DNA-tutkimus. Tutkimus on maksuton.

Mikäli mies alkaa isyyden vahvistamisen jälkeen epäillä isyyttään, on hänen vastattava DNA-tutkimuksen kustannuksista ja hoidettava mahdollinen isyyden kumoaminen oikeusteitse.

Jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään, voidaan isä velvoittaa DNA-tutkimuksiin ja isyys vahvistaa oikeusteitse.

Äidillä on mahdollisuus kieltää isyyden selvittäminen. Jos lapsella ei ole isää, on hänellä oikeus saada Kelan maksamaa elatustukea.

Isyyden vahvistamisen jälkeenkin äiti on lapsen huoltaja, mutta vanhemmat voivat halutessaan sopia yhteishuollosta.

Isyysasioita ja lastenvalvojan tehtäviä hoitaa Sinikka Piranen.

Toimi näin

Raskausaikana ota yhteyttä omaan äitiysneuvolaasi ja pyydä isyyden vahvistamista. Samalla kertaa voitte halutessanne tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Jos haluat hoitaa isyyden tunnustamisen ja sopimuksen lapsen huollosta lapsen syntymän jälkeen, lastenvalvoja ottaa sinuun yhteyttä saatuaan tiedon lapsen syntymästä rekisteriviranomaiselta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHuittisten kaupunki
Palvelusta vastaaHuittisten kaupunki
Alue Huittinen
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Huittisten kaupunki
Päivitetty: 31.3.2020