suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Huittisten kaupunki

Isyyden selvittäminen

  • Palvelu
  • Huittinen
  • Julkinen palvelu
Alue Huittinen
Palvelun kielet suomi, ruotsi, englanti

Kun vanhemmat lapsen syntyessä eivät ole avioliitossa keskenään, lapsen isyys tunnustetaan äidin kotipaikan lastenvalvojan luona mikäli isyyttä ei ole vahvistettu raskausaikana äitiysneuvolassa.

Isyyden tunnustaminen vahvistetaan maistraatissa. Isyyden tunnustamisella vahvistetaan isän ja lapsen sukulaissuhde, mikä antaa lapselle:

- oikeuden saada elatusta 18 ikävuoteen saakka

- oikeuden isän sukunimeen

- perimisoikeuden isäänsä ja isänpuoleisiin sukulaisiin

- oikeuden isän eläke- ja vakuutusetuuksiin

Jos isyys on epävarma, on mahdollista suorittaa DNA-tutkimus. Tutkimus on maksuton.

Mikäli mies alkaa isyyden vahvistamisen jälkeen epäillä isyyttään, on hänen vastattava DNA-tutkimuksen kustannuksista ja hoidettava mahdollinen isyyden kumoaminen oikeusteitse.

Jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään, voidaan isä velvoittaa DNA-tutkimuksiin ja isyys vahvistaa oikeusteitse.

Äidillä on mahdollisuus kieltää isyyden selvittäminen. Jos lapsella ei ole isää, on hänellä oikeus saada Kelan maksamaa elatustukea.

Isyyden vahvistamisen jälkeenkin äiti on lapsen huoltaja, mutta vanhemmat voivat halutessaan sopia yhteishuollosta.

Isyysasioita ja lastenvalvojan tehtäviä hoitaa Sinikka Piranen.


Toimi näin

Raskausaikana ota yhteyttä omaan äitiysneuvolaasi ja pyydä isyyden vahvistamista. Samalla kertaa voitte halutessanne tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Jos haluat hoitaa isyyden tunnustamisen ja sopimuksen lapsen huollosta lapsen syntymän jälkeen, lastenvalvoja ottaa sinuun yhteyttä saatuaan tiedon lapsen syntymästä rekisteriviranomaiselta.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Huittisten kaupunki