suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Iltapäivätoiminta

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Leikkipuistot järjestävät iltapäivätoimintaa koululaisille. Koulujen ryhmämuotoista iltapäivätoimintaa 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille järjestävät koulut, järjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat kouluissa tai koulun lähellä olevissa tiloissa. Kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa myös kehitysvammaisille ja autistisille koululaisille.

Iltapäivätoiminta on vapaa-ajantoimintaa, joka tukee kodin ja koulun kasvatustyötä. Ohjatun toiminnan lisäksi lapsi voi keskittyä omiin leikkeihinsä. Iltapäivän aikana ollaan sekä sisällä että ulkona. Iltapäivätoimintaan osallistuvat lapset ovat vakuutettuja ja kuuluvat kaupungin vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen piiriin.

Koulujen perusopetuksen iltapäivätoiminta on maksullista. Leikkipuistojen koululaisten toiminnan osalta välipala on maksullista. Molemmista palveluista on perheen tulojen perusteella mahdollisuus hakea maksuhuojennusta.

Koulujen iltapäivätoimintaan haetaan ja leikkipuistoihin ilmoittaudutaan omilla lomakkeillaan lukuvuodeksi kerrallaan. Toimintaa ei järjestetä koulun loma-aikoina eikä lauantaikoulupäivinä.

Koulujen iltapäivätoimintaa järjestetään noin 200 toimintapaikassa ja leikkipuistojen koululaisten toimintaa noin 65 leikkipuistossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Aamu- ja iltapäivätoiminta on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä kaikkien vuosiluokkien erityistä tukea saaville oppilaille.

Helsinkiläisille 1.-2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille.

Koulujen iltapäivätoimintaan haetaan ja leikkipuistoihin ilmoittaudutaan omilla lomakkeillaan lukuvuodeksi kerrallaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan voivat hakea ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaat sekä kaikkien vuosiluokkien erityistä tukea saavat oppilaat. Aamu- ja iltapäivätoimintaa voidaan järjestää arkipäivisin pääsääntöisesti kello 7 - 17 välisenä aikana.

Toiminta pyrkii tukemaan lasten kehitystä ja kasvua, edistämään hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta, ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja lisäämään osallisuutta.

Kunta vastaa aamu- ja iltapäivätoiminnan kokonaisuudesta. Se voi järjestää toiminnan itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa tai hankkia palvelut järjestöiltä, yhteisöiltä ja yrityksiltä. Kunnalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta toiminnan järjestämiseen. Myös koulun kerhotoiminta tai taiteen perusopetus voivat olla lapsen aamu- tai iltapäivätoimintaa. Kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 20.1.2021