suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan pelastuslaitos

Ilmoitus tilapäismajoituksesta

  • Lupa tai muu velvoite
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tilapäismajoitukseen käytettävän tilan haltijan tulee toimittaa pelastussuunnitelma sen alueen pelastusviranomaiselle, jonka alueella tilapäismajoitus järjestetään.

Tilapäismajoituksella tarkoitetaan lyhytaikaista majoittumista tiloissa, joita ei ole hyväksytty voimassa olevassa rakennusluvassa yöpymis- tai majoituskäyttöön.

Majoitukseen käytettävän rakennuksen tai tilan haltijan tulee kuvata pelastussuunnitelmassa tilapäismajoitustoimintaan liittyvät asiat. Tarvittaessa rakennuksen tai tilan pelastussuunnitelmaa täydennetään tilapäismajoituskohtaisin tiedoin. Jos majoitus liittyy yleisötapahtumaan, tämä on otettava huomioon tapahtuman pelastussuunnitelmassa.

Pelastuslaitos valvoo tilapäismajoituksissa pelastussuunnitelmien laadintaa sekä tekee majoituskohteessa palotarkastuksia tarvittaessa. Pelastuslaitos antaa myös neuvontaa pelastussuunnitelman laadinnasta sekä turvallisuusjärjestelyihin ja muuhun onnettomuuksien ehkäisyihin liittyvistä asioista.

Tilapäismajoittumiseksi katsotaan yöpyminen rakennuksessa tai sen osassa, jota ei ole tarkoitettu majoitustilaksi (esim. koulujen luokkahuoneet, liikuntasalit) ja jota käytetään majoittumiseen joitakin kertoja vuodessa (leirikoulut, kesäleirit, urheiluleirit, yleisötapahtumat yms.)

Myös useita yleisötapahtumia (majoitusta) varten on laadittava tapahtumaa koskeva pelastussuunnitelma. Pelastussuunn ...

Toimi näin

Pelastussuunnitelmassa on oltava selostus:

  • vaarojen ja riskien arvioinnin johtopäätelmistä
  • rakennuksen ja toiminnassa käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyistä
  • asukkaille ja muille henkilöille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi
  • mahdollisista muista kohteen omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.


Määräaika

Pelastussuunnitelma tulee toimittaa pelastusviranomaiselle hyvissä ajoin ennen tilapäismajoituksen alkamista. Suositeltavaa on toimittaa pelastussuunnitelma vähintään kahta viikkoa ennen tilapäismajoituksen aloittamista, jotta pelastussuunnitelma ehditään käsitellä asianmukaisesti ja antaa tarvittaessa neuvontaa pelastussuunnitelman täydentämiseen.

Käsittelyaika

Ilmoitus tilapäismajoituksesta tehtävä kaksi viikkoa ennen majoituksen alkamista.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan pelastuslaitos

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan pelastuslaitos
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan pelastuslaitos
Päivitetty: 21.2.2024