suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

  • Lupa tai muu velvoite
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Elintarvikehuoneisto on mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muu sisä- tai ulkotila, jossa säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi ravintolat, kaupat, kioskit ja leipomot.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta pitää tehdä ammattimaisesta elintarvikealan toiminnasta, joka ei ole alkutuotantoa tai joka ei vaadi elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi.

Suunnitellessasi elintarvikehuoneistoa saat halutessasi ohjeita terveystarkastajalta sekä eläinperäisten tuotteiden osalta hygieenikkoeläinlääkäriltä.

Varmista elintarvikehuoneistoa suunniteltaessa, että tilat ovat riittävät aiottuun toimintaa nähden. Tilojen on sovelluttava elintarvikkeiden vastaanottoon, kuiva-aine- ja kylmävarastointiin, käsittelyyn, valmistukseen ja myyntiin sekä astia- ja siivousvälinehuoltoon ja -varastointiin. Lisäksi elintarvikehuoneistossa on oltava henkilökunnan sosiaali- ja wc-tilat.

Toimi näin

Tee ilmoitus Ruokaviraston sähköisessä ilppa-ilmoituspalvelussa.

Voit tehdä ilmoituksen myös kirjallisena sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Kirjaa tällöin ilmoitukseen

  • yrityksesi nimi, kotikunta ja yhteystiedot
  • yrityksesi Y-tunnus tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
  • elintarvikehuoneistosi nimi ja käyntiosoite
  • elintarvikehuoneistossa harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
  • toiminnan arvioitu aloittamisajankohta
  • tieto pakollisesta omavalvontasuunnitelmasta.

Saat viranomaiselta todistuksen siitä, että elintarvikehuoneistosi kuuluu suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piiriin. Viranomainen tarkastaa laatimasi omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden valvonnan yhteydessä.

Käytä ilmoittautumiseen ensisijaisesti verkkoasiointia.

Kenelle ja millä ehdoin

Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto täyttää elintarvikelain vaatimukset. Elintarvikehuoneisto ei esimerkiksi saa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Vaatimukset liittyvät elintarvikehuoneistoon tilana. Vaatimukset eivät koske toimijaa.

Jos toimija vaihtuu tai toiminta muuttuu, keskeytyy tai päättyy, toimijan tulee ilmoittaa asiasta viranomaiselle.

Jos toimija on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, ei toimijan tarvitse rekisteröityä Suomeen, jos se on rekisteröitynyt jo kotimaassaan. Tilapäiseksi toiminnaksi katsotaan alle puolen vuoden toiminta per vuosi.

Palvelu on maksullinen.

Suunnitelmalliset valvontakäynnit ovat toiminnanharjoittajille maksullisia.


Määräaika

Tee ilmoitus viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.

Käsittelyaika

Saat todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta ja viranomainen tekee ensimmäisen tarkastuksen 1–6 kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Toiminnan voi aloittaa, vaikka käsittely olisi kesken.

Ilmoitus käsitellään kuukauden sisällä ilmoituksen tekemisestä.

Voimassaoloaika

Ilmoitus on voimassa toistaiseksi.

Ilmoita toiminnan loppumisesta tai toimijan vaihtumisesta terveystarkastajalle.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 30.3.2020