suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

  • Lupa tai muu velvoite
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Elintarvikehuoneisto on mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muu sisä- tai ulkotila, jossa säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi ravintolat, kaupat, kioskit ja leipomot.

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta pitää tehdä ammattimaisesta elintarvikealan toiminnasta, joka ei ole alkutuotantoa tai joka ei vaadi elintarvikehuoneiston hyväksyntää laitokseksi.

Elintarvikehuoneistosta (toiminnan aloittaminen) on tehtävä ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Samoin myös toiminnan olennaisesta muuttamisesta, keskeytyksestä, lopettamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus. Elintarvikehuoneistoja ovat esim. ravintolat, päivittäistavarakaupat, kioskit, leipomot.

Laukaan ympäristöterveydenhuolto toimii elintarvikevalvontaviranomaisena Laukaassa, Äänekoskella ja Konnevedellä (yhteistoiminta-alue).

Toimi näin

Tee kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Kirjaa ilmoitukseen

  • yrityksesi nimi, kotikunta ja yhteystiedot
  • yrityksesi Y-tunnus tai jos sitä ei ole, henkilötunnuksesi
  • elintarvikehuoneistosi nimi ja käyntiosoite
  • elintarvikehuoneistossa harjoitettava toiminta ja sen arvioitu laajuus
  • toiminnan arvioitu aloittamisajankohta
  • tieto pakollisesta omavalvontasuunnitelmasta.

Saat valvontaviranomaiselta todistuksen siitä, että elintarvikehuoneistosi kuuluu suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piiriin. Valvontaviranomainen tarkastaa laatimasi omavalvontasuunnitelman ja sen toimivuuden valvonnan yhteydessä.

Löydät elintarvikehuoneistoilmoituslomakkeen Laukaan kunnan verkkosivulta. Toimita ilmoitus Laukaan ympäristöterveydenhuollolle postitse (Kantolantie 10a, 41340 Laukaa) tai sähköpostilla (terveystarkastajat@laukaa.fi). Toimijalle annetaan todistus ilmoituksen käsittelystä.

Lisätietoja saat ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilta sekä terveystarkastajilta puhelimitse tai sähköpostilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Toiminnan aloittamisen edellytyksenä on, että elintarvikehuoneisto täyttää elintarvikelain vaatimukset. Elintarvikehuoneisto ei esimerkiksi saa aiheuttaa vaaraa terveydelle. Vaatimukset liittyvät elintarvikehuoneistoon tilana. Vaatimukset eivät koske toimijaa.

Jos toimija vaihtuu tai toiminta muuttuu, keskeytyy tai päättyy, toimijan tulee ilmoittaa siitä viivytyksettä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Jos toimija on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, ei toimijan tarvitse rekisteröityä Suomeen, jos se on rekisteröitynyt jo kotimaassaan. Tilapäiseksi toiminnaksi katsotaan alle puolen vuoden toiminta per vuosi.

Palvelu on maksullinen.

Ilmoituksen käsittelystä peritään Laukaan ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukainen maksu. Maksutaksa löytyy kunnan verkkosivulta (www.laukaa.fi/tietoa-laukaasta/maksut-ja-taksat).


Määräaika

Ilmoitus on tehtävä viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista.

Käsittelyaika

Kunnan valvontaviranomainen antaa todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta ja tekee ensimmäisen tarkastuksen 1–6 kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Toiminnan voi aloittaa, vaikka käsittely olisi kesken.

Voimassaoloaika

Ilmoitus on voimassa toistaiseksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Äänekoski, Konnevesi, Laukaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 18.5.2019