suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio ELY-keskus

Ilmoittautuminen vesiviljelyrekisteriin

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Vesiviljelijän tulee ilmoittautua vesiviljelyrekisteriin. Ilmoittautumisvelvollisuus koskee kaikkia, jotka pitävät kaloja, äyriäisiä ja/tai nilviäisiä. Velvollisuus koskee yhdenkin kalan, ravun tai simpukan pitoa ja mädin haudontaa sekä simpukoiden pitoa vedenpuhdistustarkoituksessa.

Ilmoitusvelvollisuus ei koske luonnonvaraisten kalojen tai rapujen sumputtamista ennen elintarvikkeeksi myymistä. Rekisterin ulkopuolelle jäävät myös koristekalat, -äyriäiset ja -nilviäiset, jos niitä pidetään sellaisissa akvaarioissa, akvaariotiloissa, tekolammikoissa tai altaissa, joista ei johdeta vettä sellaisenaan luonnonvesiin.

Vesiviljelyn harjoittaja on velvollinen ilmoittamaan laitostaan koskevat tiedot sille ELY-keskukselle, jonka toimialueella eläinten pääasiallinen pitopaikka sijaitsee. Ahvenanmaalla tiedot toimitetaan maakuntahallitukselle.

Vesiviljelyrekisterissä pidetään yllä ajantasaista tietoa mm. kaikista kalan- ja ravunkasvatuslaitoksista, luonnonravintolammikoista, mätihautomoista ja onkilammikoista. Rekisterin tietoja tarvitaan mm. kala- ja raputautien torjuntaan sekä tilastointiin ja tutkimukseen. Vesiviljelyrekisterin omistaja on Ruokavirasto.

Toimi näin

Ilmoita laitosta koskevat tiedot sille ELY-keskukselle, jonka toimialueella eläinten pääasiallinen pitopaikka sijaitsee. Lisäksi täytä tulostettava ilmoittautumislomake (Ilmoitus vesiviljelyrekisteriin) ja lähetä se Ruokavirastoon. Osoite löytyy lomakkeen lopusta.

Kenelle ja millä ehdoin

Rekisteröitymisvelvollisuus koskee eräin poikkeuksin kaikkia niitä, jotka pitävät kaloja, äyriäisiä ja/tai nilviäisiä.

Ilmoitettujen tietojen muutoksista ja toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava viipymättä rekisterin pitäjälle.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Muut vastuuorganisaatiotPirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: ELY-keskus
Päivitetty: 26.1.2022