suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Puolustusvoimat

Ilmavoimien tilannevalvojat ja taistelunjohtajat

 • Palvelu
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Tilannevalvonta- ja taistelunjohtoaliupseerit työskentelevät Ilmavoimien taistelutukikohdissa nykyaikaisissa johtokeskuksissa ilmavalvonta- ja taistelunjohtotehtävissä, lähellä Ilmavoimien hävittäjiä ja muuta lentokalustoa.

Kurssilla opiskellaan tutkavalvontaa ja ilmapuolustuksen modernien johtamis- ja viestijärjestelmien käyttöä sekä hävittäjien taistelunjohtamista. Aliupseerikurssin jälkeen koulutettavat jatkavat koulutusta Ilmasotakoulun tukikohtaympäristössä. Jatkokoulutusvaiheeseen kuuluu myös komennus Lapin- ja Karjalan lennostoihin, joissa koulutettavat pääsevät harjoittelemaan erikoistehtäviään pääjohtokeskuksissa ja perehtymään hävittäjäjoukko-osaston toimintaan. Joukko-osasto komennuksen jälkeen kaikki palaavat Ilmasotakouluun harjoittelemaan sodanajan tehtäväänsä Ilmavoimien taistelutukikohdassa.

Palveluspaikat

Johtokeskuslinja antaa laajan näkemyksen ilmapuolustuksen eri osa-alueista sekä monipuolisen tietämyksen puolustusvoimien tehtävistä. Tärkeimpinä osa-alueina ovat Ilmavoimien hävittäjätorjunta sekä johtamis- ja valvontajärjestelmät. Palvelusaika suoritetaan pääosin Ilmasotakoulussa Tikkakoskella ja koulutukseen sisältyy joukko-osasto harjoittelu Lapin Lennostossa Rovaniemellä tai Karjalan Lennostossa Siilinjärvellä. Palveluksen jälkeen on mahdollista hakeutua töihin Ilmavoimiin johtokeskusalan avoimiin aliupseerin virkoihin sekä sopimussotilaan tehtäviin.

Tilannevalvojat muodostavat Ilmavoimien johtokeskuksissa ilmatilannekuvaa käyttäen hyväksi eri ilmavalvontasensoreilta saatavaa informaatiota. Tilannevalvojan työssä operoidaan valvonta- ja johtamisjärjestelmiä sekä muodostetaan tunnistettu ja reaaliaikainen ilmatilannekuva tarvittavalta alueelta. Ilmatilannekuvaa käytetään alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen sekä maa- meri- ja ilmavoimien joukkojen harjoittamiseen. Tilannevalvojat koulutetaan poikkeusolojen taistelutukikohtien tilannevalvojan tehtäviin.

Taistelunjohtajakoulutukseen valitut koulutetaan poikkeusolojen taistelunjohtajan tehtävään. Taistelunjohtaja johtaa hävittäjäosaston torjumaan ilmauhkaa. Hävittäjäosaston johtaminen ilmataistelussa vaatii jatkuvaa kaksisuuntaista kommunikaatiota hävittäjäosaston ja taistelunjohtajan välillä sekä kykyä tehdä nopeita päätöksiä jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa.

Toimi näin

Ilmavoimien erikoiskursseille pääsy edellyttää aina hakeutumista erikoisjoukkohaun kautta. Hakuaika tammikuussa alkavalle kurssille päättyy 1.9. ja heinäkuussa alkavalle kurssille 1.3. Kurssille haetaan ennen varusmiespalveluksen alkamista.

Hae aliupseerikurssin johtokeskuslinjalle Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta. Hakemuksen täyttöä varten tarvitset lukion tai ammatillisen oppilaitoksen päättötodistuksesta tai kesken olevien opintojen osalta matematiikan, äidinkielen ja englannin kielen arvosanat.

Lisätietoja:

 • Ilmasotakoulun valintasihteeri 0299 250 223, erikoiskurssit.ilmav@mil.fi
 • Intti-teemasivusto (intti.fi/ilmavoimien-tilannevalvojat-ja-taistelunjohtajat)
 • Varusmiesopas
 • Aluetoimistot

Kenelle ja millä ehdoin

Hakijalta edellytetään:

 • 18-vuotias ennen kurssin alkua
 • Suomen kansalainen
 • Hallitsee Suomen kielen riittävällä tasolla
 • Normaali terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
 • Henkisen ja fyysisen kuntonsa, terveytensä sekä elämäntapojensa puolesta koulutukseen sopiva
 • Lukion oppimäärä tai kolmivuotinen ammatillinen perustutkinto (viimeisellä luokalla oleva voi hakea, jos opinnot on suoritettu ennen palvelukseen astumista)
 • Normaali värinäkö
 • Näkö 1,0 ilman laseja tai laseilla (korjaavan lasin vahvuus enintään ±5 diopteria)

Hakemusten perusteella hakijat kutsutaan valintakokeisiin Ilmasotakoululle. Hakijat valitaan kurssille soveltuvuuslausuntojen perusteella huomioiden lihaskuntotestit, haastattelut ja mahdolliset rikkeet sekä terveydentila.

Taistelunjohtajakoulutukseen halukkaat oppilaat lähetetään syyskuun aikana Tuusulaan Puolustusvoimien Tutkimuslaitoksen Toimintakykyosaston johtamaan taistelunjohdon soveltuvuustestaukseen. Valinnat taistelunjohdon peruskurssille tehdään samanaikaisesti reserviupseerikurssin valintojen aikaan.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPuolustusvoimat
Palvelusta vastaaPuolustusvoimat
Alue Koko Suomi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Puolustusvoimat
Päivitetty: 14.6.2021