suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Ikäihmisten terveystarkastukset

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

SoTe kuntayhtymä Saarikka on aloittanut 65-vuotiaiden terveystarkastukset vuoden 2014 alusta. Tarkastukseen kutsutaan koko kuntayhtymän alueella vuoden aikana 65-vuotta täyttävät kuntalaiset, jotka eivät ole Saarikan säännöllisten palveluiden piirissä. Tarkastuksia tehdään koko kalenterivuosi.

Terveystarkastusten tarkoituksena on saada kokonaiskuva tämänhetkisestä terveydentilasta, tunnistaa ja ehkäistä riskitekijöitä sekä miettiä yhdessä terveyskäyttäytymistä ja omia tulevaisuuden suunnitelmia. Terveystarkastuksilla kootaan myös tietoa tulevien palvelutarpeiden kartoittamiseksi. Tarkastuskäynti voi tarvittaessa johtaa kohdennettuihin palveluihin ( esim. fysioterapeutti, muistihoitaja, depressiohoitaja, päihdehoitaja, sosiaaliohjaaja, lääkärin vastaanotto, diabeteshoitaja).

65-vuotiaiden terveystarkastusten rinnalla elämäntapaohjaukseen saa apua myös muut kuin 65-vuotiaat. Terveydenhoitaja Vuokko Aho on tavattavissa Saarijärvellä säästökeskuksen hyvinvointipisteessä arkipäivisin aamupäivisin klo 9-11. Muissa Saarikan alueen kunnissa terveydenhoitaja Kirsi Rûhlmann on tavattavissa jokaisessa kunnassa kuukauden ensimmäisellä viikolla. Tarkoituksena on antaa neuvontaa, tukea ja ohjausta oman terveyden ylläpitämiseen. Hyvinvointineuvolan kautta järjestetään myös elämäntaparyhmiä elintapasairauksien riskissä oleville.

Hyvinvointipisteiden terveydenhoitajan vastaanotoilla saa pienimuotoista apua ja tukea arjen toimintaan. Terveydenhoidolliset toimenpiteet on keskitetty terveysasemille, mutta mm. verenpaineseurannassa voi käydä hyvinvointituvalla. Tarvittaessa ohjataan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon.

Hyvinvointipisteiden toimintaan kuuluu mm.

• verenpaineen mittausta ja seurantaa

• kuulokojeiden paristojen/ letkujen myyntiä ja vaihdossa avustamista

• opastusta verensokeri/verenpainemittareiden käytössä

• opastusta/ vinkkejä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen

• tietoa ohjatuista ryhmistä ja liikuntaharrastuksista

• tarvittaessa soitetaan ajanvarauksia lääkärin vastaanotolle ym. terveyteen ja arjen askareissa liittyvää opastusta ja materiaalin jakoa

• apua lomakkeiden ja hakemusten täytössä

• pyritään järjestämään luentoja/ asiantuntijatapaamisia asiakkaiden toiveiden mukaan

• ja ennen kaikkea Kuuntelua ja ratkaisuja asiakkaiden iloissa ja murheissa!

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Jokainen, joka kokee tai epäilee terveytensä tai toimintakykynsä heikentyneen ikääntymisen takia, voi hakeutua terveyskeskukseen ikääntyneen terveystarkastukseen. Terveydentilan perustutkimuksen lisäksi ikääntyneen terveystarkastuksessa voidaan selvittää muistamista, mielenvireyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista kotona.

Jos terveystarkastuksessa käy ilmi, että ikääntynyt tarvitsee tukea kotona asumiseen tai tilapäistä tai pysyvää hoitoa kodin ulkopuolella, lääkäri ohjaa potilaan palvelutarpeen selvitykseen. Sosiaalipalvelujen asiantuntijat selvittävät yhdessä ikääntyneen ja tämän läheisten kanssa, miten tarvittavat palvelut voidaan järjestää.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSoTe kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSoTe kuntayhtymä
Alue Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Päivitetty: 27.9.2019