suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Ikäihmisten terveystarkastukset

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä järjestetään seniorineuvolatoimintaa. Siellä tehdään ns. ikästartti-tarkastus 65 ja 70-vuotiaille. Tarkastukseen kutsut lähettää terveydenhoitaja.

Toiminnan tavoitteena on terveyden edistäminen, toimintakyvyn ylläpitäminen sekä sairauksien ennaltaehkäisy, yksilöllisten terveydentilan seurantamenetelmien ja ohjauksen avulla.

Terveystarkastuksen piiriin kuuluu myös ne 60 vuotiaat, jotka ovat eläkkeellä, eivät siis työterveyshuollon piirissä, eivätkä työnhakijana.

Toimi näin

Asiakas varaa itse ajan terveydenhoitajalle saatuaan kutsun tarkastukseen. Varauksen aikana arvioidaan myös tarvetta laboratoriokäynnille. Sairauksien vuosikontrollit yhdistetään samalle käynnille tarpeen mukaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Jokainen, joka kokee tai epäilee terveytensä tai toimintakykynsä heikentyneen ikääntymisen takia, voi hakeutua terveyskeskukseen ikääntyneen terveystarkastukseen. Terveydentilan perustutkimuksen lisäksi ikääntyneen terveystarkastuksessa voidaan selvittää muistamista, mielenvireyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista kotona.

Jos terveystarkastuksessa käy ilmi, että ikääntynyt tarvitsee tukea kotona asumiseen tai tilapäistä tai pysyvää hoitoa kodin ulkopuolella, lääkäri ohjaa potilaan palvelutarpeen selvitykseen. Sosiaalipalvelujen asiantuntijat selvittävät yhdessä ikääntyneen ja tämän läheisten kanssa, miten tarvittavat palvelut voidaan järjestää.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHaapaveden kaupunki
Muut vastuuorganisaatiotPyhännän kunta
Palvelusta vastaaHaapaveden kaupunki
Alue Haapavesi, Pyhäntä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 5.8.2021