suomi.fi
skip_link_main
pagetype_service

Ikäihmisten tehostettu palveluasuminen

openptv_service_go_to_service_channels_heading

openptv_service_go_to_service_channels_description
openptv_responsible_organizationTampereen kaupunki
openptv_service_area Orivesi, Tampere
openptv_service_language lang_fi

Tehostettua palveluasumista järjestetään palvelutalossa tai ryhmäkodissa sekä lyhytaikaisena tehostettuna palveluasumisena. Maksimihoitoaika lyhytaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa on pääsääntöisesti 14 vrk. Tehostetun palveluasumisen asukkaalla on käytössään oma asunto tai riittävän yksityisyyden varmistava, esteetön huone sekä wc-pesutila.

Tehostetussa palveluasumisessa asukas voi osallistua yhteisön elämään. Hänellä on mahdollisuus turvalliseen ulkoiluun, harrastamiseen ja yhteisölliseen toimintaan. Ryhmäkodin asukas voi liikkua yhteisissä ja turvallisissa tiloissa sekä osallistua kodin askareisiin ja päivittäisiin toimintoihin. Asukas saa ammattitaitoiselta henkilöstöltä yksilöllisen palvelu- ja hoitosuunnitelmansa mukaisen riittävän ja ympärivuorokautisen hoivan ja hoidon, ohjauksen ja tuen sekä palvelut.

Asukkaan on mahdollista asua omassa kodissaan kuolemaansa saakka, ellei hänelle hoidontarpeensa vuoksi tule tarvetta siirtyä sairaalahoitoon. Tehostettu palveluasuminen kattaa ympärivuorokautisen perusturvan, joka pitää sisällään palvelukodin henkilöstön toteuttaman henkilökohtaisten tarpeiden mukaisen hoidon ja hoivan, avun, ohjauksen ja tuen.

Tehostetussa palveluasumisessa ammattitaitoinen henkilöstö tukee ja ohjaa asiakasta hänen jokapäiväisessä elämässään sekä tarjoaa hänelle asiakkaan toimintakyvyt huomioon ottaen mahdollisuuden osallistua arjen elämään ja askareisiin sekä harrastuksiin ja ulkoiluun. Omahoitaja tukee ja palvelee asiakasta yhteistyössä omaisten, läheisten ja viranomaisten kanssa. Yksikössä ohjataan ja neuvotaan tarvittaessa myös omaisia, esimerkiksi hoitotuen hakemisessa.

Tehostetussa palveluasumisessa järjestetään asiakkaille yksilöllisen palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaiset tarvittavat sairaanhoitopalvelut. Henkilökohtaisesta päivittäishygieniasta ja puhtaudesta huolehditaan ja wc-käynneillä opastetaan tarpeen mukaan ympäri vuorokauden. Lisäksi tarjotaan viikoittainen tarvittava peseytymisapu saunassa tai suihkussa. Aterioiden monipuolisuudesta huolehditaan ja syömisessä avustetaan tarpeen mukaan päivittäin (aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala sisältyvät palveluun). Tehostettuun palveluasumiseen sisältyy vaate- ja liinavaatehuolto, pyykki pestään tarvittaessa päivittäin ja erikoispyykkien, kuten kemiallisen pesun vaativien pesettämisestä vastaa palveluntuottaja. Asuinympäristön siivouksesta huolehditaan päivittäin. Lisäksi toteutetaan laajempi viikkosiivous ja vuosittainen suursiivous.


ptv_serviceView_serviceUserInstructions

Lisää tietoa asumispalveluista saat Kotitorilta ja Kotihoidon asiakasohjausyksiköltä.


ptv_serviceView_serviceRequirements

ptv_serviceView_serviceCharge_Chargeable

openptv_producer_info_voucherservice_title


ptv_serviceView_serviceBackgroundAndLegislation

Kunta järjestää tehostettua palveluasumista niille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on sairauden, ikääntymisen tai vamman takia ympärivuorokautista. Tehostettu palveluasuminen voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Siihen kuuluu hoidon, huolenpidon ja ohjauksen lisäksi asukkaan toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ulkoilu ja liikunta, ateria- ja vaatehuolto, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä muut tarvittavat palvelut ympärivuorokautisesti.

Asukkaat voivat kalustaa asuntonsa itse. He maksavat asumisesta tehostetun palveluasumisen maksut, vuokran sekä muut asumis-, ruoka- ja lääkekulut. Kunnat voivat järjestää tehostetun palveluasumisen itse, hankkia sen ostopalveluna järjestöiltä ja palveluntuottajilta tai tarjota käyttöön sitä varten suunnitellun palvelusetelin.


openptv_serviceView_serviceProducerInfo: 
Tampereen kaupunki
Attendo Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Coronaria Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Esperi Care Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Jyllinkodit Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)kaksi.nolla Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Koivupirtin säätiö (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Kotihymy Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Kotipirtti ry (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Luhatuuli Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Mainio Vire Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Mikeva Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Nurmikoti (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Palvelukoti Sylvianna Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Palvelutähti Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Pihlajalinna Terveys Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Pirkanmaan Senioripalvelut Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Sopimusvuori Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Tammenlehväkeskus Oy (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Tampereen Kaupunkilähetys ry (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Tampereen Naisyhdistys ry (openptv_producer_info_purchaseservices_title)Viola-Kotiyhdistys ry (openptv_producer_info_purchaseservices_title)