suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

HUS Kuvantaminen

  • Palvelu
  • 24 kuntaa
  • Julkinen palvelu

HUS Kuvantamisessa tehdään röntgentutkimuksia sekä neurofysiologisia, fysiologisia ja isotooppitutkimuksia.  Kaikkiin tutkimuksiin tarvitaan lääkärin tekemä lähete HUS Kuvantamiseen. Luuston ja keuhkojen sekä hampaiston perusröntgentutkimukset tehdään ilman ajanvarausta. Voit valita vapaasti, mihin HUS Kuvantamisen röntgeniin menet perusröntgentutkimukseen. Muut tutkimukset tehdään ajanvarauksella. Sinua hoitava yksikkö varaa ajan tutkimukseen ja ilmoittaa sen kirjeitse tai neuvoo sinua varaamaan itse ajan. Hoitava lääkäri kertoo tutkimustulokset. 

Kenelle ja millä ehdoin

Julkisessa terveydenhuollossa kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat kuvantamispalveluja myös ilman lähetettä.

Kaikkiin tutkimuksiin tarvitaan lääkärin tekemä lähete HUS Kuvantamiseen.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuvantamista voidaan käyttää apuna sairauksien tutkimisessa ja hoidon seurannassa. Menetelmässä elimestä tai sen osasta muodostetaan eri tekniikoilla kuva tai kuvia. Kuvantamiseen kuuluvat esimerkiksi röntgen- ja tietokonetomografiakuvaukset, magneetti- ja ultraäänitutkimukset, lämpökuvat ja isotooppikartoitukset. Myös elintoimintoja, kuten unta, vireystilaa tai aivojen sähköistä toimintaa, voidaan kuvantaa.

Kuvantamistutkimuksia tekevät sairaalat, terveyskeskukset ja yksityiset palveluntuottajat. Joitakin kuvia voidaan ottaa ja välittää eteenpäin myös potilaan kotoa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Alue Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti
Palvelun kieletenglanti, suomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 24.11.2021