suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Hoitotarvikejakelu

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen hoitotarvikejakelu auttaa pitkäaikaissairaita ja heidän hoitoonsa osallistuvia jakamalla pitkäaikaiseen sairauteen tarvittavia hoitotarvikkeita ja antamalla opastusta ja neuvoa sairauden hoidossa ja hoitotarvikkeiden käytössä moniammatillisessa tiimissä.

Toimi näin

Kun hoitotarvikkeiden tarpeen selvityksen hakemukset on käsitelty hoitotarvikekokouksessa toimialueen johtavan lääkärin tai hänen sijaisensa kanssa, päätöksestä lähetetään tieto asiakkaalle kotiin. Päätöksen mukana asiakkaalle lähetetään hoitotarvikejakelun yhteystiedot ja tilausohjeet.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitotarvikkeiden saannista päättää lääkäri tai terveydenhuollon ammattihenkilö. Edellytyksenä on pääsääntöisesti se, että sairaus on pitkäkestoinen eli kestää yli kolme kuukautta.

Kunnan on järjestettävä alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut, joihin sisältyvät hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet. Lisäksi kunnan on järjestettävä alueensa asukkaiden kotisairaanhoito. Myös kotisairaanhoidossa käytettävät hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet sisältyvät hoitoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan hoitoon kuuluvat aineet ja pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarkoitetut hoitotarvikkeet ovat maksuttomia. Kunnan järjestämisvastuulle säädetty sairaanhoito sisältää myös kotona toteutettavan pitkäaikaissairauden hoitoon tarvittavien hoitotarvikkeiden jakelun.

Pitkäaikaiseksi sairaudeksi lasketaan sairaus, joka kestää vähintään 3 kuukautta ja aiheuttaa merkittävää haittaa asiakkaalle. Hoitotarvikkeiden luovuttamisen edellytyksenä on lääkärin tai hoitajan toteama tarve ja kirjallinen selvitys tarpeesta, joka tehdään Hoitotarvikkeiden tarpeen selvitys -lomakkeella. Hoitotarvikkeiden jakelu harkitaan asiakaskohtaisesti, käyttäen apuna hoitotarvikkeiden selvityslomaketta. Hoitotarvikkeiden käyttö ja kulutus tapahtuu terveyskeskuksen henkilökunnan valvonnassa. Kerrallaan luovutettujen tarvikkeiden määrä ei saa ylittää kolmen kuukauden arvioitua tarvetta.

Hoitotarvikkeita voidaan jakaa kaikille yhteistoiminta-alueen asiakkaille eli niille joiden kotikunta on Pori, Merikarvia tai Ulvila. Ulkokuntalaisten kohdalla kukin alue hoitaa maksusitoumusasiakkaansa nykyisten käytäntöjen mukaan. Yhteistoiminta-alueella on keskitetty hoitotarvikejakelu, joka sijaitsee Maantiekadun kampuksella Porissa.

Hoitotarvikejakelusta tarvikkeita jaetaan ainoastaan kotona asuville asiakkaille. Kotona asumiseen rinnastetaan palveluasuminen.

Palvelu on maksuton.

Hoitotarvikkeet ovat käyttäjälleen maksuttomia.

Asiakaspalvelu ja hoitotarvikkeet ovat asiakkaille vastikkeettomia niiltä osin kuin Perusturvalautakunta on hyväksynyt hoitotarvikkeiden yhdenmukaiset jakelukäytännöt. Vakuutusten korvaamat tarvikkeet ovat maksullisia ja ne laskutetaan suoraan vakuutusyhtiöltä.

Tausta ja lainsäädäntö

Eräiden pitkäaikaissairauksien hoitamiseen kotona tarvitaan hoitotarvikkeita. Jaettavia hoitotarvikkeita ovat muun muassa avanne-, haavanhoito-, diabetes-, katetrointi- ja dialyysitarvikkeet. Tarjolla on myös vaippoja henkilöille, joiden virtsan- tai ulosteenpidätyskyky on keskivaikeasti tai vakavasti heikentynyt.

Hoitotarvikkeita jaetaan myös kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon yhteydessä.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorin perusturva
Muut vastuuorganisaatiotPorin perusturva
Palvelusta vastaaPorin kaupunki
Alue Merikarvia, Pori, Ulvila
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 14.5.2019