suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Hoitotahto

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Hoitotahdolla voi kertoa omaa hoitoa ja hoivaa koskevan tahtonsa. Hoitotahto tehdään etukäteen sellaisen tilanteen varalle, jossa henkilö ei ole enää kykenevä tekemään omaa hoitoaan koskevia päätöksiä vakavan sairauden, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Laatimalla hoitotahdon voi varmistaa, että mahdollisessa tulevassa hoidossa noudatetaan omia elämänarvoja ja että hoitoratkaisut perustuvat omaan tahtoon. Hoitotahtoa tulee muiden noudattaa.

Toimi näin

On tärkeää, että hoitotahto on läheisten ja hoitohenkilökunnan tiedossa ja käytettävissä, kun sitä tarvitaan.

Omakannassa voit tallentaa oman hoito- ja elinluovutustahtosi.

Kenelle ja millä ehdoin

Pätevän hoitotahdon tekeminen edellyttää, että sen tekijä ymmärtää riittävällä tavalla hoitotahdon merkityksen ja sisällön. Hoitotahto on hyvä tehdä mahdollisimman ajoissa, ja sitä voi päivittää myöhemmin.

Hoitotahto kannattaa laatia kirjallisena, vaikka myös suullisesti ilmaistu hoitotahto on pätevä ja hoitohenkilöstöä sitova. Suositeltavaa on, että hoitotahto kirjataan Omakanta-palveluun, jolloin se on kaikkien hoitavien tahojen käytettävissä.

Hoitotahdon voi myös kirjata vapaamuotoisesti tyhjälle paperille tai sen tekemisessä voi käyttää valmista lomakepohjaa, joita on olemassa useita erilaisia. Osa mallilomakkeista on lyhyitä, ne sisältävät mahdollisuuden ottaa kantaa elämän loppuvaiheen hoitopäätöksiin, kuten elvyttämiseen tai tehohoitoon. Osa lomakkeista taas on laajoja, niihin voi lisäksi kirjata omia hoivatoiveitaan. Yksilölliset hoivatoiveet ovat arjen ja elämänlaadun kannalta varsinkin pitkäaikaisessa hoidossa merkittäviä. Poiketen muusta hoitotahdon sisällöstä hoivatoiveita tulee noudattaa mahdollisuuksien mukaan.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 27.10.2021