suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen kaupunki

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Raahe
  • Julkinen palvelu

Raahessa maksetaan yksityisenhoidon tuen kuntalisää tietyin ehdoin. Lisätietoa: varhaiskasvatuspalvelut@raahe.fi

Mikäli useampi perhe palkkaa yhteisen hoitajan niin, että hoitaja on vuoropäivinä eri perheissä puhutaan asiasta käsitteellä rinkihoito. Tällöin lapsista saa yksityisenhoidon tuen.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun perhe hakee yksityisen hoidon tukea Kelasta, pitää perheen olla ensin yhteydessä kotikuntaansa. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä vanhemmalle, joka voi käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotihoidontuki, yksityisenhoidon tuki ja kunnallinen varhaiskasvatus ovat vaihtoehtoisia.

Yksityisenhoidon tuen kuntalisään on tietyt ehdot (esim. 20h viikottainen hoitoaika), mutta yksityisen hoidon tuen perusosaan on oikeus lakisääteisesti. Lisätietoa voi kysyä varhaiskasvatuspalvelut@raahe.fi

Hoitajan tulee olla täyttänyt 18 vuotta eikä hän voi asua samassa taloudessa kuin hoidettavat lapset.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, toimii perhe hoitajan työnantajana ja vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Vanhemmat voivat hankkia lapselle hoitajan kotiin myös hoivapalveluyrityksistä. Myös tällöin on mahdollista saada kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelusta vastaaRaahen kaupunki
Alue Raahe
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Raahen kaupunki
Päivitetty: 23.10.2019