suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nokian kaupunki

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Nokia
  • Yksityinen palvelu

Nokian kaupungissa perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi. Lapsiryhmän enimmäiskoko on sama kuin perhepäivähoidossa. Vanhemmat voivat hankkia lapselle hoitajan kotiin myös hoivapalveluyrityksistä. Tällöin he voivat hakea verotuksessaan kotitalousvähennystä.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun perhe hakee yksityisen hoidon tukea Kelasta, pitää perheen olla ensin yhteydessä kotikuntaansa. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä vanhemmalle, joka voi käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Etsi tehtävään sopiva täysi-ikäinen henkilö. Ota yhteyttä Nokian kaupungin yksityisestä perhepäivähoidosta vastaavaan varhaiskasvatusyksikön johtajaan. Sovi hänen kanssaan tapaaminen, jossa on läsnä lapsen tuleva hoitaja ja huoltaja. Tapaamisessa täytetään tarvittavat asiakirjat ja täydennetään kunnan hyväksyntä WH2-lomakkeeseen. Tämän jälkeen vanhemmat voivat hakea kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea KELA:lta.

Kenelle ja millä ehdoin

Yksityisestä perhepäivähoidosta vastaava varhaiskasvatusyksikön johtaja tekee tarkastuskäynnin hoitopaikassa ja allekirjoittaa KELA:lle menevän hakemuksen, joka oikeuttaa hakemaan hoidolle tukea.

Perhe toimii hoitajan työnantajana ja vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Perhe vastaa hoitajan palkkaamiseen ja palkanmaksuun liittyvistä asioista.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, toimii perhe hoitajan työnantajana ja vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Vanhemmat voivat hankkia lapselle hoitajan kotiin myös hoivapalveluyrityksistä. Myös tällöin on mahdollista saada kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNokian kaupunki
Palvelusta vastaaNokian kaupunki
Alue Nokia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nokian kaupunki
Päivitetty: 11.3.2020