suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Nokian kaupunki

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Nokia
  • Yksityinen palvelu

Nokian kaupungissa perhe voi palkata lastenhoitajan kotiin ja saada siihen tukea. Lastenhoitajan voi palkata yksi tai useampi perhe yhdessä. Lapsiryhmän enimmäiskoko on sama kuin perhepäivähoidossa.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun haet yksityisen hoidon tukea Kelasta, ole ensin yhteydessä kotikuntaasi. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä sinulle vanhempana. Voit käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Etsi tehtävään sopiva täysi-ikäinen henkilö. Ota yhteyttä Nokian kaupungin yksityisestä perhepäivähoidosta vastaavaan varhaiskasvatusyksikön johtajaan. Sovi hänen kanssaan tapaaminen, jossa on läsnä lapsen tuleva hoitaja ja huoltaja. Tapaamisessa täytetään tarvittavat asiakirjat ja täydennetään kunnan hyväksyntä WH2-lomakkeeseen. Tämän jälkeen vanhemmat voivat hakea kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea KELA:lta.

Kenelle ja millä ehdoin

Nokialainen perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Useampi perhe voi palkata yhteisen perhepäivähoitajan kotiin. Työnantajaksi tulee kuitenkin nimetä vain yksi perhe, joka vastaa hoitajan palkkaamisesta, palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista.

Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Lastenhoitajan palkkaamisesta tehdään kirjallinen työsopimus hoitajan kanssa sekä sopimus kunnan kanssa. Hoitajan tulee esittää rikostaustaote.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Kotiin palkattu hoitaja ei anna varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNokian kaupunki
Palvelusta vastaaNokian kaupunki
Alue Nokia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Nokian kaupunki
Päivitetty: 23.3.2021