suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Laukaa
  • Julkinen palvelu

Laukaassa perhe voi palkata hoitajan kotiin kotihoidon tuella alle 3-vuotiaalle lapselle tai yksityisen hoidon tuella alle kouluikäiselle lapselle.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun haet yksityisen hoidon tukea Kelasta, ole ensin yhteydessä kotikuntaasi. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä sinulle vanhempana. Voit käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea haetaan Kansaneläkelaitokselta (Kela), josta saa myös lisätietoja.

Yksityisen päivähoidon tuottaja eli hoitaja tarvitsee kunnan hyväksynnän. Tätä varten hoitajan tai perheen on sovittava tapaamisesta kunnan yksityisen päivähoidon ohjaajan kanssa ennen työsuhteen alkamista. Yksityisen päivähoidon ohjaajan löydät Laukaan kunnan päivähoitotoimistosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Kotiin palkattu hoitaja ei anna varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Laukaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 23.3.2021