suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Iitin kunta

Hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Iitti
  • Julkinen palvelu

Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon on mahdollista saada kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi. Vanhemmat voivat hankkia lapselle hoitajan kotiin myös hoivapalveluyrityksistä. Tällöin he voivat hakea verotuksessaan kotitalousvähennystä.

Lisätietoja yksityisen hoitajan palkkaamiseen saat päivähoitotoimistasta ja Kelalta

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun perhe hakee yksityisen hoidon tukea Kelasta, pitää perheen olla ensin yhteydessä kotikuntaansa. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä vanhemmalle, joka voi käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Vanhemmat hakevat kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen Kelasta oltuaan ensin yhteydessä päivähoidonohjaajaan. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Perhe voi saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa. Kotihoidon tukeen on oikeus, jos alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Yksityisen hoidon tukea voi saada, jos lasta hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen päivähoidon tuottaja. Lapsen täytyy olla alle kouluikäinen.

Lasten yksityisen hoidon tukeen kuuluu

hoitoraha, johon vaikuttaa lapsen varhaiskasvatusoikeus

hoitolisä, johon vaikuttavat perheen tulot

kuntalisä

Iitin kunnassa hoitorahan ja mahdollisen -lisän maksaa Kela ja kuntalisän kunta

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, toimii perhe hoitajan työnantajana ja vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Vanhemmat voivat hankkia lapselle hoitajan kotiin myös hoivapalveluyrityksistä. Myös tällöin on mahdollista saada kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaIitin kunta
Palvelusta vastaaIitin kunta
Alue Iitti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Iitin kunta
Päivitetty: 23.10.2019