suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Hiihtoladut

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Vantaalla ylläpidetään laajaa latuverkostoa. Lumisena talvena latuja saattaa olla jopa yli 400km. Suurimmalla osalla laduista hiihdetään kahteen suuntaan. Laduilla noudatetaan aina oikeanpuoleista liikennettä.

Hiihtämistä varten tehdyille laduille ei saa mennä kävelemään eikä ulkoiluttamaan koiria. Poikkeuksena nimetyt koirahiihtoladut sekä erikseen merkityt yhteiskäyttöladut, joilla saa myös kävellä, pyöräillä ja ulkoiluttaa koiria. Yhteiskäyttöladuilla latu-urat kulkevat reunalla ja muu kulkeminen tapahtuu muu kulkeminen tapahtuu perinteisen hiihtotyylin latu-uran ulkopuolella.

Hiihtokauden ulkopuolella latupohjat ovat kävely-, juoksu- ja pyöräilykäytössä.

Poikkeuksena viljapelloilla olevat ladut, joille ei saa mennä hiihtokauden ulkopuolella ollenkaan.

Kuntoratojen ja reittien varrelle on pystytetty ”Talvisin hiihtäjille” –kylttejä, joilla ohjeistetaan kulkemaan latu-alueiksi kunnostetuilla alueilla ainoastaan hiihtäen.

Liikkujien tulee huomioida, että kaikki kyltittömätkin hiihtoa varten kunnostetut ladut on varattu talvisin ainoastaan hiihtäjille. Latu-alueiksi katsotaan perinteiseen sekä vapaaseen hiihtotyyliin kunnostetut alueet.

Osa laduista on valaistuina klo 6.00–22.00.

Hiihtoladut on jaoteltu kolmeen hoitoalueeseen, itä-, keski- ja länsialue. Jokaista aluetta hoitaa kaksi ladunhoitohenkilöä. Talvella hiihtolatuja kunnostetaan lumitilanteen sekä käytettävissä olevien resurssien mukaan.

Ajantasaiset latujen kunnossapitotiedot päivitetään pääkaupunkisseudun yhteiseen ulkoliikunta.fi-karttapalveluun. Palvelun tavoitteena on tarjota ajankohtaista tietoa hiihto- ja luistelumahdollisuuksista eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Ladut ovat eritasoisia. Osa soveltuu hiihdon opetteluun ja vaativimmat ladut ovat kansainvälisen tason vaatimukset täyttäviä kilpahiihtolatuja. Ladun nimestä selviää onko kyseessä kilpahiihtolatu. Kilpahiihtoladuilla on jyrkkiä nousuja sekä laskuja. Jotta hiihtokokemus on mahdollisimman mukava, kannattaa aina valita omalle osaamiselle sopivin latu.

Eri latujen vaativuudesta saa lisätietoja latujenhoitohenkilökunnalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Latualueilla saa liikkua ainoastaa hiihtäen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 25.1.2022