suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä

Henkilökohtainen apu

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Henkilökohtainen apu tarkoittaa vaikeavammaisen välttämätöntä avustamista kotona tai sen ulkopuolella.

Avustustunteja myönnetään välttämättömän tarpeen mukaan päivittäisiin toimintoihin sekä työhön ja opiskeluun. Harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen myönnetään vähintään 30 h/kk, ellei tätä pienempi tuntimäärä riitä turvaamaan avuntarvetta.

Toimi näin

Hae henkilökohtaista apu -palvelua vammaispalveluhakemuksella. Toimita liitteeksi sairauksia ja toimintakykyä kuvaava lääkärinlausunto.

Palauta hakemus liitteineen hakemuslomakkeen ohjeen mukaisesti. Tämän jälkeen palvelusta vastaava viranhaltija suorittaa kotikäynnin ja pyytää tarpeen mukaan lisäselvitystä tai lausuntoja ennen kirjallisen päätöksen tekemistä. Päätös annetaan kolmen (3) kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Päätöksessä määritellään palvelut, joita henkilökohtainen apu -palvelu ko. tilanteessa sisältää. Asiakkaalle laaditaan palvelusuunnitelma.

Kenelle ja millä ehdoin

Vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen apua suoriutuakseen päivittäisistä toiminnoista. Lisäksi edellytetään, että avuntarve ei johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Avun tarpeen ja keston arvioi sosiaalityöntekijä. Henkilökohtainen avustaja auttaa kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Palvelusta vastaaPohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Alue Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä
Päivitetty: 10.3.2021