suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Henkilökohtainen apu

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Henkilökohtaisella avustajalla tuetaan vaikeavammaisen henkilön selviytymistä kotona jokapäiväiseen elämään liittyvissä asioissa. Henkilökohtaista apua järjestetään vaikeavammaiselle henkilölle myös kodin ulkopuolisessa asioiden hoitamisessa, opiskelussa, työssä, harrastuksissa ja muussa yhteiskunnallisessa osallistumisessa.

Vaikeavammainen henkilö voi saada henkilökohtaista apua, jos hän välttämättä tarvitsee apua jokapäiväisistä toimista suoriutumiseen.

Toimi näin

Henkilökohtaista apua voit hakea Naantalin kaupungin vammaispalveluhakemuksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua, eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Avun tarpeen ja keston arvioi sosiaalityöntekijä. Henkilökohtainen avustaja auttaa kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaNaantalin kaupunki
Palvelusta vastaaNaantalin kaupunki
Alue Naantali
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 13.10.2020