suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Henkilökohtainen apu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Kuopion kaupunki
Alue: Kuopio
Palvelun kieli: suomi

Henkilökohtaista apua järjestetään vammaispalvelulain perusteella vaikeavammaiselle henkilölle, joka pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi tarvitsee välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua päivittäisissä toiminnoissa, vapaa-aikana, työssä ja opiskelussa.

Henkilökohtaista apua järjestetään Kuopion kaupungin avustajakeskuksen kautta.


Toimi näin

Täytä kirjallinen hakemus, jonka voit tulostaa Kuopion kaupungin vammaispalveluiden verkkosivuilta. Hakemuslomakkeen voit tarvittaessa hakea tai pyytää myös vammaispalveluyksiköstä. Hakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärinlausunnon tai muun selvityksen terveydentilasta ja toimintakyvystä.

Voit lähettää myös sähköpostia: vammaispalvelut(at)kuopio.fi


Kenelle ja millä ehdoin

Vaikeavammaisella henkilöllä itsellään tulee olla voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Henkilökohtainen apu ei ole tarkoitettu tilanteisiin, joissa tarvitaan pääasiassa hoivan, hoidon ja valvonnan tyyppistä apua tai avun tarve johtuu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Avun tarpeen ja keston arvioi sosiaalityöntekijä. Henkilökohtainen avustaja auttaa kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista


Palvelun toteuttaa: 
Kuopion kaupunki