suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Henkilökohtainen apu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Kouvolan kaupunki
Alue: Kouvola
Palvelun kieli: suomi

Henkilökohtainen apu on vaikeavammaisen henkilön avustamista kotona ja kodin ulkopuolella päivittäisissä toiminnoissa, työssä, opiskelussa, harrastuksissa ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Henkilökohtaisen avun palveluseteli on yksi tapa järjestää tilapäistä ja lyhytaikaista henkilökohtaista apua ostopalvelujen ja työnantajamallin lisäksi. Henkilökohtaisen avun palvelusetelin voi saada henkilö, joka on oikeutettu henkilökohtaiseen apuun ja joka kykenee käyttämään palveluseteliä ja toimimaan kuluttaja-asemassa.

Palveluohjaaja tai sosiaalityöntekijä sopii aina yhdessä henkilökohtaisen avun järjestämistavoista. Asiakkaan oikeus palveluseteliin, henkilökohtaisen avun tuntimäärä ja sen käyttökohteet sovitaan palvelusuunnitelmassa.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Palvelussa on käytössä palveluseteli.

PSOP Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä

Verkkopalvelussa voit hakea ja vertailla palveluntuottajia, seurata omia palveluita ja antaa palautetta saamastasi palvelusta.


Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Avun tarpeen ja keston arvioi sosiaalityöntekijä. Henkilökohtainen avustaja auttaa kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista


Palvelun toteuttaa: Useita palveluntuottajia. (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)