suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Parkanon kaupunki

Hammashoidon päivystys

  • Palvelu
  • Parkano
  • Julkinen palvelu

Hammashoitolassa kiireelliseen hoitoon voi hakeutua ajanvarauksen kautta. Ajanvaraus on arkiaamuisin klo 8–10.00. Hammashoitaja tekee potilaan kertoman perusteella hoidontarpeenarvioinnin. Kiireelliseen hoitoon pääsee tarvittaessa välittömästi tai viimeistään saman päivän aikana. Ilta-, viikonloppu ja arkipyhäpäivystys on järjestetty kuntien yhteispäivystyksenä TAYS:n Acutan tiloissa. Päivystykseen on varattava aika puhelimitse. Kiireelliseen hoitoon tulee hakeutua äkillisen hammasperäisen kivun takia, jos särkylääke ei auta. Samoin suu-, leuka- ja hammastapaturmien sekä hammasperäisten turvotuksen, tulehduksen tai kuumeen takia tai jos suussa hampaan poiston tai kirurgisen toimenpiteen jälkeen ilmenee voimakasta verenvuotoa, on syytä hakeutua kiireelliseen hoitoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautisessa suun terveydenhuollon päivystyksessä huolehditaan kiireellisistä suun terveyden ongelmista, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystykseen tulee hakeutua esimerkiksi kiireistä hoitoa vaativien suu-, leuka- ja hammastapaturmien, äkillisen turvotuksen ja suun sulkeutumattomuuden takia. Lisäksi jos suu- tai hammasleikkauksen jälkeen ilmenee voimakasta verenvuotoa, on syytä hakeutua päivystykseen.

Sen sijaan esimerkiksi tavanomainen, särkylääkkeillä helpottuva hammassärky ja lohkeamat hoidetaan arkena päiväsaikaan.

Kiireellinen suun terveydenhuolto järjestetään ympärivuorokautisena yhteispäivystyksenä. Erityisvastuualueen on järjestettävä palvelut niin, että matka hammashoidon päivystykseen ei ole kohtuuttoman pitkä.

Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Perustiedot

Palvelusta vastaaParkanon kaupunki
Alue Parkano
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Parkanon kaupunki
Päivitetty: 20.12.2019