suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liedon kunta

Hammashoidon päivystys

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Päivystys on tarkoitettu välttämätöntä kiireellistä hampaiden ja suun hoitoa tarvitseville. Hoitoon ottamisen kriteereitä ovat mm. voimakkaat hampaiston ja suun alueen särkytilat, äkilliset turvotuksen ja tulehdukset, hampaiston, suun limakalvojen ja leukojen vammat ja tapaturmat, hammas- ja suusairauksiin liittyvät yleisoireet (esim. kuumeilu), hammastoimenpiteiden jälkeiset komplikaatiot (esim. verenvuoto). Potilaat, jotka eivät täytä päivystyshoidon kriteerejä, ohjataan hoitoon muualle. Esimerkiksi tavanomainen hampaan tai paikan lohkeaminen ei edellytä päivystyksenä toteutettavaa hoitoa.

Toimi näin

Virka-aikana TK päivystys p.02 48737353.

Virka-ajan ulkopuolella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen päivystys; iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä on T-sairaalassa osoitteessa Savitehtaankatu 1, Turku. Ajanvaraus arki-iltaisin klo 15.30 - 18.00 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9.00 - 11.00 p. 02 313 1564.

Muuna aikana virka-ajan ulkopuolella saa neuvontaa äkillisiin vaivoihin T-sairaalan yhteispäivystyksen puhelinneuvonnasta p. 02 313 8800.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautisessa suun terveydenhuollon päivystyksessä huolehditaan kiireellisistä suun terveyden ongelmista, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystykseen tulee hakeutua esimerkiksi kiireistä hoitoa vaativien suu-, leuka- ja hammastapaturmien, äkillisen turvotuksen ja suun sulkeutumattomuuden takia. Lisäksi jos suu- tai hammasleikkauksen jälkeen ilmenee voimakasta verenvuotoa, on syytä hakeutua päivystykseen.

Sen sijaan esimerkiksi tavanomainen, särkylääkkeillä helpottuva hammassärky ja lohkeamat hoidetaan arkena päiväsaikaan.

Kiireellinen suun terveydenhuolto järjestetään ympärivuorokautisena yhteispäivystyksenä. Erityisvastuualueen on järjestettävä palvelut niin, että matka hammashoidon päivystykseen ei ole kohtuuttoman pitkä.

Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiedon kunta
Palvelusta vastaaLiedon kunta
Alue Koski Tl, Lieto, Marttila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Liedon kunta
Päivitetty: 6.10.2020