suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Hammashoidon päivystys

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Hammaslääkäripäivystys on kiireellistä ensiapuluonteista hammashoitoa tarvitseville. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa tai hammashoitolassa. Kiireellisen ensiavun tarpeessa olevat saavat ajan samalle päivälle.

Päivystyksessä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat, joilla on

• äkillinen kova kipu, joka häiritsee unta eikä särkylääke auta

• verenvuoto, joka ei tyrehdy kotikonstein

• voimakas turvotus, johon liittyy hengitys- ja nielemisvaikeuksia tai korkea kuume

• hampaan irtoaminen tapaturmaisesti tai muu tuore hammasvamma, johon liittyy

hengitys-, nielemis-, syömis- tai suun avaamisvaikeuksia

Päivystyksessä ei hoideta

• useita päiviä jatkuneita, lieviä tai vähän haittaavia oireita

• lohkeamia, paikan tai nastahampaan irtoamisia

• proteesin tai oikomislaitteen rikkoutumista

Toimi näin

Arkipäivisin (ma-pe) hammaslääkäripäivystys on kiireellistä ensiapuluonteista hammashoitoa tarvitseville klo 7.30-14 Forssan sairaalassa Urheilukentänkatu 9, 30100 Forssa. Päivystykseen varataan aika numerosta 03 4191 2511. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa tai hammashoitolassa. Kiireellisen ensiavun tarpeessa olevat saavat ajan samalle päivälle. Vastaanotolle tullessa ilmoittaudutaan potilastoimistoon.

Viikonloppuisin (la - su) ja arkipyhinä klo 8-21 sekä arki-iltaisin klo 15-21 Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hammaslääkäripäivystys tapahtuu Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Osoite: Ahvenistontie 20, 13530 Hämeenlinna. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla numeroon 040 620 5664. Arkipäivisin ajanvaraus klo 15-21. Viikonloppuisin sekä arkipyhinä ajanvaraus ensisijaisesti klo 8-9, muina aikoina puhelimeen vastataan mahdollisuuksien mukaan.

Sisäänkäynti klo 19 asti on sairaalan pääovesta. Odotustila sijaitsee pääovista suoraan aulan perällä olevien ikkunoiden edessä. Odotustila on merkitty opasteella. Sisäänkäynti klo 19 jälkeen päivystysklinikan (ensiapu) kautta. Hätätapauksessa päivystysaikana on mahdollista mennä suoraan sairaalan päivystysklinikalle (ensiapu), josta otetaan yhteys hammaslääkäripäivystykseen tilanteen arvioimiseksi.

Yöpäivystys joka päivä klo 21-8 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, Teiskontie 35, 33521 Tampere.

Arki-iltaisin ja öisin sekä viikonloppuina ja arkipyhinä voi soittaa myös Forssan sairaalan poliklinikan päivystysnumeroon 03 4191 3000.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympärivuorokautisessa suun terveydenhuollon päivystyksessä huolehditaan kiireellisistä suun terveyden ongelmista, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystykseen tulee hakeutua esimerkiksi kiireistä hoitoa vaativien suu-, leuka- ja hammastapaturmien, äkillisen turvotuksen ja suun sulkeutumattomuuden takia. Lisäksi jos suu- tai hammasleikkauksen jälkeen ilmenee voimakasta verenvuotoa, on syytä hakeutua päivystykseen.

Sen sijaan esimerkiksi tavanomainen, särkylääkkeillä helpottuva hammassärky ja lohkeamat hoidetaan arkena päiväsaikaan.

Kiireellinen suun terveydenhuolto järjestetään ympärivuorokautisena yhteispäivystyksenä. Erityisvastuualueen on järjestettävä palvelut niin, että matka hammashoidon päivystykseen ei ole kohtuuttoman pitkä.

Asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 8.11.2020