suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Geriatria

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Geriatrinen osaamiskeskus keskittyy ikäihmisten hoitoon. Osaamiskeskukseen kuuluu geriatrinen poliklinikka ja muistitiimi.

Muistihoitaja tekee muistitutkimukset ja yhteistyössä geriatrin kanssa huolehtii lähetteet laboratorioon sekä pään kuvantamiseen. Vastaanotolla tai kotikäynnillä muistihoitaja arvioi asiakkaan terveydentilaa ja hoidon onnistumista sekä tekee muistitestejä ja antaa tukea ja apua sekä yksilöllistä ohjausta myös omaisille.Geriatri tekee diagnoosin tutkimusten jälkeen sekä asiakkaan kokonaisvaltaisen terveydentilan kartoittamisen.

Muistihoitajaan voi ottaa yhteyttä, jos muistin toiminnassa on muutoksia, tarvitsee ohjausta ja neuvontaa tai on lähete muistitutkimuksiin.

Soitessa toimii muistikoordinaattori, joka palvelee kotona asuvia asiakkaita muistisairausdiagnoosin jälkeen. Muistikoordinaattori toimii tiiviissä yhteistyössä muistihoitajien, muistitiimin ja geriatrien kanssa. Koordinaattori tekee kotikäyntejä asiakkaiden luokse ja antaa neuvontaa puhelimitse. Muistikoordinaattorin tehtävänä on tukea ja neuvoa muistisairauden eri vaiheissa asiakasta ja hänen perhettään, antaa tietoa sairaudesta, lisätä omaisen voimavaroja, tuoda ammatillista näkökulmaa usein haasteellisiinkiin arjen tilanteisiin. Kotikäynnillä arvioidaan yhdessä asiakkaan ja omaisen kanssa tuen tarpeita, pyritään löytämään asiakkaalle tarpeelliset tukimahdollisuudet ja ohjataan palveluissa sairauden eri vaiheissa.Asiakas ei tarvitse erillistä lähetettä, muistikoordinaattorille voi soittaa kaikissa muistisairauteen liittyvissä asioissa.

Muistitiimin palveluiden piiriin kuuluvat asiakkaat, jotka jo sairastavat muistisairautta tai joiden kohdalla on herännyt huoli muistisairaudesta. Muistitiimin toiminta on tarkoitettu myös niille asiakkaille, joilla mahdollisesti jo on kevyitä kotona asumiseen liittyviä tukipalveluita.

Asiakkaan, omaisen tai hoitohenkilön yhteydenoton jälkeen muistitiimin työntekijä sopii ajan asiakkaalle ilmaiselle kotikäynnille. Tapaamisen aikana tehdään alkukartoitus, tietyt tutkimukset ja selvitetään asiakkaan perustiedot. Asiakkaan kanssa tehdään kuntouttava jatkohoitosuunnitelma, joka mahdollisesti sisältää neljän viikon kotona tapahtuvan arviointijakson.

Toimi näin

Muistihoitajan vastaanotot toimivat vain ajanvarauksella.

Muistikoordinaattorille eri tarvitse lähetettä ja koordinaattorille voi soittaa kaikissa muistisairauteen liittyvissä asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Geriatrian poliklinikan palveluista peritään asiakasmaksu.

Muistikoordinaattorin palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Muistitiimin kotikäynti on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 17.9.2021