suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapiassa arvioidaan henkilön terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Fysioterapian tavoitteena on toimintakyvyn palauttaminen, edistäminen ja ylläpitäminen sekä mahdollisten ongelmien ennaltaehkäiseminen.

Vastaanottokäynnillä fysioterapeutti tekee sinulle toiminta- ja liikuntakyvyn arvioinnin. Sen perusteella saat oireen, sairauden, vamman tai toimintavajauksen hallintaan liittyvää neuvontaa, liikuntaneuvontaa ja tarvittaessa fysioterapeutin laatiman yksilöllisen harjoitteluohjelman. Fysioterapeutti voi ohjata sinut sopivan ryhmämuotoisen liikunnan pariin tai muihin palveluihin.

Tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi asiakkaat ohjataan lisäkoulutuksen saaneelle suoravastaanottoa tekevälle fysioterapeutille lääkärin sijaan.

Lapselle tai nuorelle yksittäistä ohjausta tai arviota liikkumisen tai tuki- ja liikuntaelinoireiden vuoksi annetaan terveysasemien fysioterapiassa.

Pidempään kestävää kuntoutusta tarjotaan lapsille ja nuorille, joilla on

• liikunnallisen kehityksen viivettä,

• haittaavia ja pitkäaikaisia tuki- tai liikuntaelinongelmia,

• pitkäaikainen sairaus tai vamma.

Ohjaamme myös lapsen ja nuoren vanhempia ja muita häntä hoitavia ja kasvattavia aikuisia.

Lääkinnällisenä kuntoutuksena tapahtuvasta fysioterapiasta puhutaan silloin, kun sinulla on vammasta tai sairaudesta aiheutuva työ- tai toimintakyvyn pysyvä tai vähintään vuoden kestävä haitta jokapäiväisessä elämässä ja/tai toimeentulon hankkimisessa, jota voidaan lieventää kuntoutustoimenpiteillä.

Perusterveydenhuollossa fysioterapiaa toteutetaan fysioterapeutin vastaanoton lisäksi sairaalaosastoilla, palvelu- ja asumisyksiköissä sekä asiakkaiden koti- ja arkiympäristöissä.

Erikoissairaanhoidossa fysioterapiaa toteutetaan keskussairaalan poliklinikoilla tai osana osastohoitoa. Terapian pituus vaihtelee kertaohjauksesta useita kuukausia kestäviin terapiajaksoihin.

Toimi näin

Voit hakeutua terveysasemien fysioterapeuttien vastaanotolle lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä tai omasta aloitteesta.

Jos sinulla on äkillistä tuki- ja liikuntaelinkipua, esimerkiksi selkä- tai niskakipua, soita terveysasemasi ajanvaraus- ja neuvontanumeroon. Sinut voidaan ohjata fysioterapeutin suoravastaanotolle lääkärin vastaanoton sijaan. Tätä ennen hoitaja tekee arvioinnin hoidontarpeesta.

Siun sotessa fysioterapeutin suoravastaanotto toimii Enon, Ilomantsin, Joensuun, Juuan, Kiihtelysvaaran, Kontiolahden, Lieksan, Liperin, Nurmeksen, Outokummun ja Pyhäselän terveysasemilla.

Jos lapsi tai nuori tarvitsee yksittäistä fysioterapiaohjausta, voit varata vastaanottoajan terveysasemien fysioterapiasta. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai muihin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat lähettää lapsen tai nuoren ohjaukseen fysioterapiaan.

Jos sinulla on pitkäaikainen kuntoutustarve, ota yhteyttä omaan terveysasemaan tai muuhun sinua hoitavaan julkisen terveydenhuollon yksikköön kuntoutussuunnitelman laatimista varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Perusterveydenhuollon ohjaukseen voit tulla ilman lähetettä. Lääkinnällinen kuntoutus edellyttää julkisen terveydenhuollon tekemää kuntoutussuunnitelmaa.

Fysioterapiajaksoon tarvitset julkisen terveydenhuollon lähetteen.

Fysioterapiaan erikoissairaanhoidossa tarvitset erikoissairaanhoidossa toimivan lääkärin lähetteen.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 17.9.2020