suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapiassa saat ohjausta, neuvontaa sekä yksilö- ja ryhmäterapiaa liikkumis- ja toimintakykysi edistämiseksi. Ensikäynnillä fysioterapeutti selvittää toimintakykysi ja laatii yhdessä kanssasi fysioterapiasuunnitelman.

Kuntoutusta voit saada sekä yksilöllisesti että ryhmässä. Kuntoutus voi toteutua myös etävastaanottona. Sinut voidaan ohjata myös itsenäiseen harjoitteluun. Tarvittaessa fysiot ...

Toimi näin

Voit varata itsellesi fysioterapia-ajan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön suosituksesta. Saat varattua ajan ammattihenkilön määrittelemän kiireellisyysjärjestyksen mukaan. 

Kun lapsi on saanut suosituksen fysioterapiaan, voit varata ajan asuinalueesi fysioterapiayksikköön sähköisen asioinnin kautta tai soittamalla ajanvaraukseen puhelimitse.

Kenelle ja millä ehdoin

Fysioterapiaan ohjaudutaan terveydenhuoltoalan ammattilaisen suosituksesta tai lähetteellä. Joillakin asemilla fysioterapian ohjauskäynnille voi varata ajan ilman lähetettä tai suositusta. Suosituksen voi tehdä tilanteestasi riippuen terveysaseman tai neuvolan lääkäri, neuvolan tai oppilaitoksen terveydenhoitaja tai erikoissairaanhoidon lääkäri.

Fysioterapia-ajan ajankohta määräytyy lääkärin määrittelemän kiireellisyysjärjestyksen mukaan. Tietyissä tilanteissa terveydenhuollon ammattilainen voi ohjata sinut fysioterapeutin suoravastaanotolle.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 1.6.2023