suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinlahden kunta

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • Lapinlahti
  • Julkinen palvelu

Fysioterapian ja työfysioterapian palvelut ovat saatavilla Lapinlahden terveyskeskuksessa ja Varpaisjärven terveysasemalla.

Fysioterapeutin ja kuntohoitajan toteuttamalla fysioterapialla ylläpidetään ja edistetään liiketerapian, terveyskasvatuksen ja fysikaalisen hoidon keinoin ihmisten perusliikkumista, toiminta- ja työkykyisyyttä.

Yksilöfysioterapiassa paneudutaan asiakkaan liikkumisen ja toimintakyvyn ongelmiin sekä kivun hoitoon ja annetaan ohjausta omatoimisiin harjoituksiin. Yksilöfysioterapiaa toteutetaan avokäynteinä fysioterapiaosastolla ja vuodeosastolla päivittäin.

Fysioterapia järjestää erityisliikuntaryhmille ryhmätoimintaa. Ryhmään voivat osallistua henkilöt, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla oleviin liikuntaryhmiin, joita mm. kansalaisopisto ja järjestöt tarjoavat. Lisäksi em. henkilöiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista. Erityisliikuntaryhmiä ovat mm. lasten motoriikkaryhmä, neurologinen ryhmä, matalankynnyksen kuntosaliryhmä ja kevennetty nivel-tasapainoryhmä.

Toimi näin

Lapinlahden terveyskeskuksen fysioterapian ajanvaraus on arkisin ma-pe klo 12:00 - 13:30. Varpaisjärven terveysaseman fysioterapian ajanvaraus on ma-to klo 12:00 - 13:00. Sovittujen aikojen peruminen on arkisin ma-pe klo 8:00 - 9:00.

Fysioterapiaosasto huolehtii myös lääkinnällisestä kuntoutuksesta, joka on kuvattu omassa palvelukuvauksessa.

Tulkkauspalvelu on tarvittaessa käytössä. Tulkkauspalvelun tarpeesta on tiedotettava etukäteen ajanvarauksen yhteydessä, jotta palvelu on käytettävissä vastaanotolla.

Kenelle ja millä ehdoin

Fysioterapiaa toteutetaan lääkärin lähetteellä.

Terveyskeskuslääkärin kirjoittamat SV3F lähetteet ohjataan yksityisiin fysioterapialaitoksiin.

Erikoissairaanhoidon laitosten jatkolähetteellä ja sosiaalihuollon maksusitoumuksella tapahtuvaa fysioterapiaa toteutetaan terveyskeskuksen fysioterapiassa.

Terveyskeskuksen vuodeosaston fysioterapiaa toteutetaan osaston lääkärin lähetteellä.

Erityisliikuntaryhmiin tarvitaan lääkärin tai fysioterapeutin lähete.

Palvelu on maksullinen.

Yksilöfysioterapia on maksullinen (kerryttää maksukattoa). Maksu peritään enintään 45 hoitokerralta/vuosi.

Alle 18-vuotiailta ei peritä maksua. Vuodeosaston fysioterapia sisältyy osaston hoitopäivämaksuun.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinlahden kunta
Palvelusta vastaaLapinlahden kunta
Alue Lapinlahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapinlahden kunta
Päivitetty: 31.8.2020