suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapiayksikön tavoitteena on edistää väestön terveyttä ja huolehtia siitä, että väestö pysyy mahdollisimman pitkään työ- ja toimintakykyisenä. Fysioterapiayksikkö ohjaa asiakkaita itsehoitoon sekä tarjoaa fysioterapiapalveluja.

Fysioterapiayksiköistä annetaan yksilö- ja ryhmäterapiahoitoja polikliinisesti, potilaan kotona ja terveyskeskussairaalassa. Fysioterapiayksiköt vastaavat perusapuvälinepalveluista jäsenkuntien asiakkaille.

Fysioterapiaan ohjataan kuntayhtymän tai erikoissairaanhoidon lääkärien lähetteillä. Fysioterapeutin ohjaukseen ja neuvontaan pääsee myös ilman lähetettä. Ilman lähetettä onnistuu myös apuvälinetarpeen arviointi ja apuvälineen sovitus. Avoimiin diagnoosipohjaisiin ryhmiin voi osallistua alla olevien kuvausten mukaisesti:

Avoimet diagnoosipohjaiset ryhmät

Neurologinen ryhmä on tarkoitettu MS, Parkinson, AVH ja muita neurologisia sairauksia sairastaville. Edellytyksenä ryhmään osallistumiselle on, että pystyy kävelemään vähintään apuvälineen kanssa. (Harjavalta ja Kokemäki)

Lonkka-polviryhmä on tarkoitettu nivelrikko- tai muista polven/lonkan alueen oireista kärsiville, sekä ennen ja jälkeen leikkauksen tapahtuvaan kuntoutukseen. (Harjavalta ja Kokemäki)

Sydänryhmä on tarkoitettu sepelvaltimotautia yms. sydänsairautta sairastaville. (Harjavalta)

Reumaryhmä on tarkoitettu reumaatikoille ja fibromyalgiaa sairastaville. (Harjavalta)

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon ja ryhmiin tarpeen mukaan ovat tervetulleita kuntayhtymän alueen asukkaat ja tk-valinnanvapautta käyttäneet kuntayhtymän ulkopuolelta.

Palvelu on maksullinen.

- yksilöterapiasta peritään 11,40 €/käyntikerta (maksukaton ylittymisen jälkeen maksuton)

- kotikäynti 12,00 €/käyntikerta

- veteraaneille maksuton 1.1.2009 alkaen. Maksua ei peritä myöskään alle 18-vuotiailta eikä pelkästään apuvälinetarpeen arviointiin perustuvista käynneistä

- apuvälineiden kotiinkuljetus ja asennus 20 €/tunti + kilometrikorvaus (minimiveloitus 15 €) (YH 19.12.2012/202 §)

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKeski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 25.2.2022