suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapian tavoitteena on antaa asiakkaalle keinoja ylläpitää tai palauttaa toimintakykyään niin, että hän selviää mahdollisimman omatoimisesti arjestaan. Asiakasta aktivoidaan ja ohjataan ottamaan itse vastuuta omasta terveydestään, toimintakyvystään ja niiden edistämiseen liittyvistä valinnoista.

Suoravastaanotot fysioterapeutti arvioi asiakkaan toimintakykyä ja kivun tai oireen syytä. Fysioterapiassa asiakas saa yleistä neuvontaa oireista ja niiden omahoidosta. Fysioterapian tavoitteena on ohjata omatoimisia harjoitteita, rentoutumista ja arvioida tarvitseeko asiakas fysioterapiaa, kuntoutusta tai apuvälineitä.

Toimi näin

Fysioterapeutin suoravastaanotolle voit varata ajan oman alueesi terveysaseman kautta.

Ajanvarauspuhelimessa hoitaja tekee hoidontarpeen arvion ja arvion perusteella ohjaa asiakkaan fysioterapeutin suoravastaanotolle tai oman terveysaseman lääkärivastaanotolle.

Soite tarjoaa fysioterapeutin suoravastaanottoja Kokkolan toimipisteessä. Suoravastaanotto tarkoittaa sitä, että tarvittaessa asiakas pääsee ilman lääkärin lähetettä suoraa fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutin suoravastaanotossa on tarkoituksena nopeuttaa akuutin tuki- ja liikuntaelinoireisen henkilön hoitoon pääsyä.

Kenelle ja millä ehdoin

Fysioterapeutin suoravastaanotolle et tarvitse lääkärin lähetettä. Suoravastaanotto on tarkoitettu yli 18-vuotiaille henkilöille, joilla on alle 3 kuukautta kestänyt tuki- ja liikuntaelimistön vaiva.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 8.7.2020