suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jämsän kaupunki

Fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapia on hoito- ja kuntoutusyksiköissä itsehoidon tueksi annettavaa arviointia, ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, lääkinnällistä kuntoutusta sekä kuntouttavaa toimintaa yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa.

Kotona asuvilla fysioterapiaa tarvitsevilla on mahdollisuus saada arvioinnin perusteella annettavaa ohjausta, neuvontaa ja yksilöllistä ja/tai ryhmäterapiaa liikkumis- ja toimintakyvyn ongelmiin oman terveysaseman fysioterapiayksiköstä. Fysioterapeutti voi ohjata erilaisiin liikuntaryhmiin. Avoimia liikuntaryhmiä on kaupungin liikuntatoimella, työväenopistolla ja liikuntajärjestöillä.

Apuvälinepalveluiden tehtävänä on edistää kuntoutumista, tukea, ylläpitää ja parantaa toimintakykyä tai ehkäistä toimintakyvyn heikkenemistä.

Toimi näin

Fysioterapeutin vastaanotolle pääset lääkärin lähetteellä. Yksittäistä ohjaus- ja neuvontakäyntiä varten voit ottaa yhteyttä suoraan fysioterapiayksikköön.

Apuvälineitä lainataan sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen käyttöön. Siihen kuuluu apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus ja käytön opetus sekä apuvälinen huolto ja käytön seuranta. Apuvälineasioissa kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä oman terveysaseman fysioterapiaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Fysioterapeutin vastaanotolle pääset terveyskeskuslääkärin lähetteellä ja erikoissairaanhoidon jatkolähetteellä.

Yksittäiselle ohjaus- ja neuvontakäynnille voit hakeutua ottamalla yhteyttä suoraan fysioterapiayksikköön.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJämsän kaupunki
Palvelusta vastaaJämsän kaupunki
Alue Jämsä, Kuhmoinen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jämsän kaupunki
Päivitetty: 11.3.2020