suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapin sairaanhoitopiiri kuntayhtymä

Fysiatrian ja fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 15 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysiatrian yksikkö Lapin keskussairaalassa vastaa fysiatrian erikoissairaanhoidosta väestön tarpeiden pohjalta käytettävissä olevin voimavaroin yhdessä muiden terveydenhuollon ja sosiaalitoimen tahojen kanssa, Lapin keskussairaalan eri erikoisalojen tarvitsemista fysioterapiapalveluista sekä lasten toimintaterapiapalveluista sekä fysiatrian ja fysioterapian tutkimus-, hoito- ja kuntoutuskäytäntöjen kehittämisestä Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Toiminnan tavoitteena on potilaan terveydentilan, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantuminen. Toiminnassa vaikutetaan myös elin- ja toimintaympäristöön sekä siihen, että kuntoutukseen osallistuvat ammattihenkilöt ja asiakkaan lähiyhteisö toimivat kuntoutusperiaatteiden mukaisesti. Fysiatrian yksikköön kuuluvat fysiatrian poliklinikka ja fysioterapia.

Mitä fysiatrian poliklinikalla tehdään

Poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan erityisesti tuki- ja liikuntaelinoireisia ihmisiä. Tyypillisiä oireita ovat selän, niska-hartiaseudun ja raajojen kivut ja puutumiset. Poliklinikalla lääkäri ja fysioterapeutti laativat yhdessä potilaan kanssa tutkimuksiin perustuvan toimintakykyä palauttavan hoito- ja kuntoutussuunnitelman. Tavoitteena on potilaan toimintakyvyn sekä terveyden edistäminen ja ylläpitäminen. Fysiatrian poliklinikalle tarvitaan lääkärin lähete.

Mitä fysioterapiassa tehdään

Fysioterapian tavoitteena erikoissairaanhoidossa on ihmisen liikkumis- ja toimintakyvyn sekä terveyden edistäminen ja ylläpitäminen fysioterapian keinoilla. Fysioterapeutilla on asiantuntemus eri ikäryhmien kuntoutuksessa ja hän toimii yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

Fysioterapia toteutetaan sairaalan poliklinikoilla ja vuodeosastoilla pääasiassa yksilöterapiana ja potilaan kuntoutumista tuetaan ohjauksella ja neuvonnalla omaan aktiivisuuteen, tarvittaessa järjestetään jatkohoito ja arvioidaan apuvälinetarpeet. Fysioterapiaan tarvitaan sairaalalääkärin lähete.

Toimi näin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyslääkäriltäsi.

Palvelu on maksullinen. Palvelusta riippuen peritään poliklinikkamaksu, päiväkirurgiamaksu tai hoitopäivämaksu.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapin sairaanhoitopiiri kuntayhtymä
Palvelusta vastaaLapin sairaanhoitopiiri kuntayhtymä
Alue Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Utsjoki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapin sairaanhoitopiiri kuntayhtymä
Päivitetty: 1.3.2022