suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Foniatrian palvelut

  • Palvelu
  • 24 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Foniatriassa tutkitaan ja hoidetaan äänentuoton ja kurkunpään toiminnan häiriöitä, syömisen sekä puheen selvyyden ja sujumattomuuden ongelmia, puheen ja kielenkehityksen erityisvaikeuksia ja niihin liittyviä kommunikoinnin ja oppimisen ongelmia. Tyypillisimpiä potilasryhmiä ovat äänihäiriöiset aikuiset sekä puhe- ja kielihäiriöiset lapset.

Vaativimpia sairauksia tai potilasryhmiä ovat: - neurologiset sairaudet - pään ja kaulan alueen epämuodostumiin ja kasvaimiin liittyvät äänen, puheen ja nielemisen ongelmat - vaativan äänityön ammattilaiset - erittäin vaikea-asteiset puheen ja kielenkehityksen ongelmat - monikieliset kielihäiriöiset lapset Foniatrian erikoislääkärit toimivat yhteistyössä mm. puheterapeuttien, neuropsykologien, toimintaterapeuttien ja sosiaalityöntekijöiden sekä korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäreiden, hammaslääkäreiden, lastenneurologien ja -psykiatrien kanssa.

Yhteistyökumppaneita ovat myös lasten kasvatus- ja opetushenkilöstö kouluissa ja päiväkodeissa. Kuntoutusta järjestetään tarpeen mukaan KELA:n tuella tai ostopalveluina (OPS) yksityisiltä terapeuteilta. HUSissa aikuisten ja lasten foniatrisia palveluja annetaan Hyksin Korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa Silmä-korvasairaalassa. Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaHelsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Alue Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa, Vihti
Palvelun kieletenglanti, suomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 12.1.2022