suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

EU:n nimisuojajärjestelmä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

EU:n nimisuojajärjestelmä luo tuotteille lisäarvoa sekä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Kolme erilaista suojaustapaa

  • Suojattu alkuperänimitys (SAN)
  • Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
  • Aito perinteinen ...

Toimi näin

Nimen rekisteröimistä koskevat asiakirjat toimitetaan Ruokavirastoon. Kaikki hakemusasiakirjat voi lähettää joko sähköisesti osoitteeseen kirjaamo@ruokavirasto.fi tai postitse osoitteeseen Ruokavirasto, Kirjaamo, PL 100, 00027 Ruokaviraston.

Euroopan komission valmiit lomakemallit löytyvät Ruokaviraston kotisivuilta. Nimen rekisteröinti on kaksivaiheinen prosessi, joka vaatii ensin kansallisen päätöksen ja sen jälkeen käsittelyn yhteisön tasolla.

Kenelle ja millä ehdoin

Suojausta voi hakea pääosin useampi tuottaja yhdessä tai näitä edustava järjestö tai organisaatio. Yksittäinen tuottaja voi hakea tuotteelleen suojaa ainoastaan poikkeustapauksissa.

Hakijataho yleensä huolehtii siitä, että nimisuojaa käytetään tuotteen tai tuoteryhmän markkinoinnissa hyväksi. Hakijataho on myös vastuussa siitä, että merkkiä käytetään oikein, ja että merkityt tuotteet vastaavat reseptiä. Mikäli väärinkäytöksiä ilmenee, niistä on ilmoitettava Ruokavirastoon tai kuntien elintarviketarkastajille.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Ruokavirasto

Palvelusta vastaa

Ruokavirasto
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 3.1.2023