suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio ELY-keskus

Etuajo-oikeudet saariston lautoille

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Etuajo-oikeusluvan voi saada maantielautoille, jotka liikennöivät Paraisten kaupungin Nauvon, Korppoon, Norrskatan, Houtskarin ja Iniön saariin, Kemiönsaaren kunnan Hiittisten saareen, Kustavin kunnan Vartsalan saareen, Hailuodon saareen ja Raaseporin kaupungin Skåldön saareen sekä yhteysalukselle, joka liikennöi Paraisten kaupungin Houtskarin ja Iniön välillä. Muille yhteysaluksille ei myönnetä e ...

Toimi näin

Käytä ensisijaisesti sähköistä asiointipalvelua. Sähköinen asiointipalvelu vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos täydennät hakemustasi myöhemmin, lähetä täydennykset sähköpostilla osoitteeseen saaristoliikenne(at)ely-keskus.fi. Kirjoita sähköpostiviestin aihekenttään diaarinumero (VARELY/xx/202x) tai hakijan nimi. Älä täytä lisätiedoille uutta hakemusta sähköisessä asiointipalvelussa, jotta lisätietoja ei kirjata järjestelmään uutena hakemuksena.

Jos et voi asioida sähköisessä asiointipalvelussa, voit käyttää tulostettavia lomakkeita. Toimita hakemuslomake liitteineen postilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kirjaamoon osoitteeseen: Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kirjaamo, PL 236, 20101 Turku tai sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo.varsinais-suomi(at)ely-keskus.fi (max 10 Mt/viesti).

Kenelle ja millä ehdoin

Houtskarin, Norrskatan, Iniön ja Hailuodon saarissa vakinaisesti asuville myönnetään hakemuksesta etuajo-oikeus. Paraisten ja Kemiönsaaren muissa saarissa sekä Skåldössä, Hiittisissä/Rosalassa ja Kustavin Vartsalassa vakinaisesti asuville etuajo-oikeus voidaan myöntää työmatkoja varten työnantajan todistuksella.

Muuna perusteena kuin vakinaisena asuinpaikkana etuajo-oikeuden saamiseen tulee olla riittävä tarve. Hakemukseen voi liittää liitteitä osoittamaan etuajo-oikeuden tarvetta. Työmatkan perusteella etuajo-oikeutta hakevien on toimitettava hakemuksensa liitteenä työnantajansa todistus työsuhteesta sekä muut asiaan liittyvät tarpeelliset tiedot.

Lupa on maksullinen. Myös hylkäävästä päätöksestä peritään maksu.

ELY-keskus tilaa kilvet/tarrat sen mukaan mitä hakemuksessa on ilmoitettu. Kilpivalmistaja lähettää kilvet/tarrat ja laskun niistä asiakkaalle.


Käsittelyaika

Hakemukset otetaan käsittelyyn sitä mukaa kuin niitä saapuu. Puutteellisesti täytetty hakemus käsitellään vasta, kun hakemus on täydennetty puuttuvilla tiedoilla. Hakemusten käsittelyaika on keskimäärin n. 1–2 kk. Kilpien toimitusaika on kaksi viikkoa tilauksesta.

Voimassaoloaika

Etuajo-oikeus myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Tilapäinen etuajo-oikeus myönnetään enintään kolmeksi kuukaudeksi. Lupa myönnetään päätöspäivämäärästä tai muusta asiakkaan ilmoittamasta ajankohdasta lähtien.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten, työ- ja elinkeinotoimistojen sekä kehittämis- ja hallintokeskuksen maksullisista suoritteista vuonna 2022

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muut vastuuorganisaatiot

Hämeen ELY-keskus, Etelä-Savon ELY-keskus, Satakunnan ELY-keskus, Uudenmaan ELY-keskus, Keski-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjanmaan ELY-keskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Lapin ELY-keskus, Kainuun ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Palvelusta vastaa

ELY-keskus
Tekstistä vastaa: ELY-keskus
Päivitetty: 18.1.2024