suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Espoon kaupunki

Esiopetus

  • Palvelu
  • Espoo
  • Julkinen palvelu

Esiopetus alkaa vuotta ennen kuin lapsi aloittaa koulun. Esiopetusta on neljä tuntia päivässä, esiopetuksen työaikana.

Espoossa maksutonta esiopetusta annetaan päiväkodeissa ja osassa kouluista.

Espoon esiopetuksessa on yhteinen opetussuunnitelma.

Esiopetus muuttui velvoittavaksi vuoden 2015 alusta. Tämä merkitsee sitä, että lapsen on osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena.

Esiopetusikäinen lapsi on Espoossa edelleen oikeutettu varhaiskasvatukseen. Espoo ei rajoita varhaiskasvatusoikeutta varhaiskasvatuslain mahdollistamalla tavalla.

Suomenkielisestä esiopetuksesta vastaa suomenkielinen varhaiskasvatus ja ruotsinkielisestä esiopetuksesta svenska bildningstjänster. Suomenkielinen opetus järjestää esiopetusta osassa kouluista.

Kenelle ja millä ehdoin

Esiopetukseen oikeutetut espoolaiset lapset, pääkaupunkiseudun muissa kunnissa (Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) asuvat lapset kuntien välisen sopimuksen mukaan

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään esiopetukseen. Esiopetukseen osallistuvat myös ne 7-vuotiaat, joiden koulunkäynnin aloittamista on lykätty. Siihen voivat osallistua ne 5-vuotiaat, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Lapset saavat esiopetusta aamupäivisin neljä tuntia päivässä. Lapset saavat tänä aikana myös lounaan.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEspoon kaupunki
Palvelusta vastaaEspoon kaupunki
Alue Espoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Espoon kaupunki
Päivitetty: 11.8.2022