suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Utajärven kunta

Erityisvarhaiskasvatus

  • Palvelu
  • Utajärvi
  • Julkinen palvelu

Jos lapsi tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, sijoittuu lapsi Utajärvellä päiväkotiin. Lapsen hoitopaikasta ja hoitomuodosta keskustellaan lapsen huoltajien kanssa. Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkotitoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on mukana koulun erityisopettaja, koska Utajärvellä erityislastentarhanopettajan palvelut tulevat koululta. Sama erityisopettaja jatkaa lasten kanssa työskentelyä esiopetuksessa.

Erityisen tuen suunnittelussa tehdään yhteistyötä huoltajien, erityisopettajan sekä tutkivan tahon asiantuntijoiden kanssa. Mahdollisimman varhain havaittu tuen tarve edistää lapsen suotuisaa kehitystä ja kasvua.

Lapsen tarvitsemasta tuen määrästä ja laadusta riippuen ryhmiin pyritään kohdentamaan lisäresursseja.

Tukitoimet ovat päivähoidon tietoista tehostamista, suunnitelmallista päivittäisen ympäristön ja toiminnan arviointia ja muokkaamista lapsen tarpeiden mukaisesti.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Pyydä tarvittaessa lisätietoja palvelusta varhaiskasvatuspalveluiden esimieheltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaUtajärven kunta
Palvelusta vastaaUtajärven kunta
Alue Utajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Utajärven kunta
Päivitetty: 12.10.2020