suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Erityisvarhaiskasvatus

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Maalahden kunta
Alue: Maalahti
Palvelun kieli: ruotsi

Erityislastentarhanopettaja tekee yhteistyötä huoltajien ja varhaiskasvatushenkilöstön kanssa vahvistaakseen lapsen itsetuntoa ja positiivista minäkäsitystä sekä antaakseen lapselle hyvät edellytykset kehittymiseen ja oppimiseen. Erityislastentarhanopettaja työskentelee yksittäin tai pienryhmissä niiden lasten kanssa, jotka tarvitsevat ylimääräistä tukea tai virikkeitä jollain alueella.

Erityislastentarhanopettaja tukee myös vanhempia ja henkilöstöä erityispedagogisissa asioissa. Tarvittaessa hän tekee yhteistyötä neuvolahenkilöstön, psykologin, terapeutin, sosiaalityöntekijän, opettajan tai muun asiantuntijan kanssa.


Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Kehittymisen ja oppimisen tuen tarpeen tunnistaminen ja tuen järjestäminen ovat osa varhaiskasvatuksen päivittäistä toimintaa. Henkilöstö ja huoltajat arvioivat yhdessä lapsen tuen tarpeen. Erityislastentarhanopettajat ja/tai muut asiantuntijat voivat osallistua arviointiin.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.


Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.


Palvelun toteuttaa: 
Maalahden kunta