suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kemijärven kaupunki

Ensi- ja turvakotitoiminta

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Lähin ensi- ja turvakoti on Rovaniemellä, Lapin ensi- ja turvakoti.

Turvakotiin voi hakeutua mihin tahansa vuorokauden aikaan, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Kaikki avun tarvitsijat ovat sinne tervetulleita. Turvakodista on mahdollista saada neuvontaa myös puhelimitse.

Ensikodissa äiti tai molemmat vanhemmat saavat tukea jo ennen lapsen syntymää, vauva-aikana ja pikkulapsivaiheessa. Siellä voi asua jonkin aikaa. Ensikoti tarjoaa tukea vaikeuksissa oleville vauva- ja lapsiperheelle. Vaikeudet voivat liittyä elämän kriiseihin, vauvan tuomaan muutokseen, vanhemmuuden opetteluun, vanhempana jaksamiseen, mielenvireyteen, taloushuoliin tai päihteisiin. Myös hyvin nuoret vanhemmat voivat tarvita erityistä tukea.

Ensikodissa äiti tai molemmat vanhemmat saavat tukea jo ennen lapsen syntymää, vauva-aikana ja pikkulapsivaiheessa. Perhe voi asua ensikodissa jonkin aikaa, tavallisesti muutamia kuukausia. Palveluita voi käyttää myös kotona asuen. Ensikodin vastuuhenkilöt opastavat perhettä uudessa elämänvaiheessa ja ohjaavat tarvittaessa myös muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin.

Toimi näin

Turvakotiin voit hakeutua tai olla yhteydessä puhelimitse mihin tahansa vuorokauden aikaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakeutua turvakotiin mihin tahansa vuorokaudenaikaan, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Naiset, miehet ja muunsukupuoliset ovat tervetulleita yksin tai lasten kanssa. Turvakoti on avoin kenelle tahansa avun tarvitsijalle, ei ainoastaan lapsiperheellisille. Voit viipyä turvakodissa kriisitilanteen edellyttämän ajan, yleensä muutamasta päivästä pariin kuukauteen.

Henkisen tuen ja keskusteluavun lisäksi saat turvakodista apua käytännön asioiden, kuten asumisen tai lähestymiskiellon, järjestämiseen. Apua on tarjolla myös väkivallan tekijälle.

Turvakoteja ylläpitävät Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ja eräät kunnat. Toimintaa koordinoi ja rahoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelujen tuottajalle

Perustiedot

Palvelusta vastaaKemijärven kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kemijärven kaupunki
Päivitetty: 28.11.2019