suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Ennakkoäänestys yleisellä ennakkoäänestyspaikalla kuntavaaleissa

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Ennakkoäänestys tarkoittaa äänen antamista vaalilaissa säädetyn ennakkoäänestysajanjakson aikana ennen varsinaista vaalipäivää. Kuntavaaleissa ennakkoäänestys järjestetään 26.5 - 8.6.2021.

Äänioikeutettuna voit vapaasti valita ennakkoäänestyksen vaalipäivän äänestyksen sijasta. Ennakkoäänestää voit yleisillä ennakkoäänestyspaikoilla sekä poikkeuksellisesti laitoksessa tai omassa kodissasi.

Voit oman valintasi mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa Suomen yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Toimi näin

Ennakkoäänestyspaikat voivat olla auki kello 8 - 20 välillä. Aukioloajat vaihtelevat ennakkoäänestyspaikoittain. Muista ottaa äänestyspaikalle mukaasi virallinen henkilöllisyystodistus.

Äänestyksen kulku yleisellä ennakkoäänestyspaikalla:

  1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun ja rekisteröi äänesi sähköiseen vaalitietojärjestelmään.

2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Äänestyskopissa on kynä ja kopin seinällä ehdokaslistojen yhdistelmä.

3. Poistu äänestyskopista ja mene vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi. Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu vaalikuoreen, sulje kuori liimaamalla ja anna se vaalivirkailijalle.

4. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen. Tarkista ennen allekirjoittamista, että lähetekirjeeseen tulostui nimenomaan Sinun nimesi. Allekirjoituksesi jälkeen myös vaalivirkailija allekirjoittaa lähetekirjeen.

5. Vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen. Lopuksi saat pudottaa lähetekuoren vaaliuurnaan. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

6. Kun olet pudottanut lähetekuoren vaaliuurnaan, äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntavaaleissa olet äänioikeutettu, mikäli täytät 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 13. kesäkuuta 2021, ja olet

a) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja sinulla on Suomessa kotikunta 23. huhtikuuta 2021; tai

b) muun valtion kansalainen, jolla on Suomessa kotikunta 23. huhtikuuta 2021 ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan 23. huhtikuuta mennessä; tai

c) EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka Suomessa 23. huhtikuuta 2021 edellyttäen, että hänen tietonsa on tallennettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään 22. huhtikuuta 2021 haluavansa käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa.

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa, vaikka ovatkin Suomen kansalaisia.

Kuntavaalien äänioikeutta et voi menettää muutoin kuin muuttamalla pysyvästi ulkomaille.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 9.3.2021