suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Eläkkeen hakeminen ulkomailta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Eläketurvakeskus on apunasi, kun haluat hakea ulkomailla ansaittua eläkettä. Eläketurvakeskus toimittaa hakemuksesi ulkomaille, jos asut Suomessa ja haet eläkettä yhdestä tai useammasta seuraavista maista:

  • EU- ja ETA-maa
  • Iso-Britannia
  • Sveitsi
  • Maat, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus (Kanada, Quebec, Yhdysvallat, Israel, Chile, Australia, Intia, Japani ja Etelä-Kor ...

Toimi näin

Hae ulkomailla ansaittua eläkettä samalla hakemuslomakkeella kuin Suomen eläkkeitä. Ilmoita hakemuksella, mistä maasta haluat hakea eläkettä. Voit jättää eläkehakemuksen sähköisesti useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla. Jos oma työeläkelaitoksesi ei tarjoa sähköistä hakemispalvelua, voit käyttää verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta tai paperilomaketta.

Eläkehakemuksen liitteeksi tarvitaan tiedot ulkomailla työskentelystä ja asumisesta. Jos haet eläkettä sähköisesti, saat ohjeet ulkomaan työskentely- ja asumisaikojen ilmoittamiseen verkkopalvelusta. Jos täytät eläkehakemuksen verkossa tai käytät paperista eläkehakemusta, täytä eläkehakemuksen lisäksi lomake nimeltä liite U (7110 Asuminen ja työnteko ulkomailla).

Lomakkeet ovat tulostettavissa osoitteissa etk.fi (Lomakkeet), tyoelake.fi (Lomakkeet) ja kela.fi (Lomakkeet -> Eläkeläiset). Eläkehakemuslomakkeita saat myös Eläketurvakeskuksesta, työeläkelaitoksista ja Kelasta. Täytetyt lomakkeet voit palauttaa mihin tahansa edellä mainituista paikoista. Eläketurvakeskus toimittaa hakemuksesi ulkomaille.

Kenelle ja millä ehdoin

Muiden maiden eläkkeet perustuvat yleensä työskentelyyn ja kyseiseen maahan maksettuihin eläkevakuutusmaksuihin.

Jokaisella maalla on omat säännökset sen suhteen, minkä pituisista työsuhteista eläkettä kertyy. Eri mailla voi olla myös erilaisia vaatimuksia sen suhteen, miten paljon eläkkeenhakijalla pitää olla työvuosia yhteensä. Työvuosivaatimuksessa otetaan yleensä huomioon myös Suomessa tai muissa EU/ETA -maissa tehty työ.

Vanhuuseläkkeelle voi eri maissa jäädä eri-ikäisenä. Maasta riippuen eläkettä saattaa myös tietyin ehdoin saada varhennettuna vanhuuseläkkeenä jo ennen kyseisen maan yleistä eläkeikää.

Kansaneläkkeeseemme verrattavaa asumiseen perustuvaa eläketurvaa ei yleensä ole muualla. Joissain maissa käytössä olevaa vähimmäisturvan takaavaa eläkettä ei pääsääntöisesti makseta maasta toiseen.

Asumisen perusteella eläkettä voi saada Alankomaista, Islannista, Norjasta, Tanskasta, Australiasta, Israelista ja Kanadasta. Lakimuutoksesta johtuen Ruotsin asumiseen perustuvaa eläkettä ei makseta ulkomailla asuville enää 1.1.2023 alkaen.

Palvelun toteuttaa

Eläketurvakeskus

Palvelusta vastaa

Eläketurvakeskus
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 11.10.2023