suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Eläintautivalvonta

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Eläintautien esiintymistä valvotaan ja niiden leviämistä ehkäistään mm. erilaisten seurantaohjelmien ja terveysvalvontaohjelmien avulla sekä jokaisella eläinlääkärin tilakäynnillä. Kunnaneläinlääkäri on paikallinen valvontaviranomainen. Kainuun sote- kuntayhtymän alueella eläintautivalvonnasta huolehtivat praktikkoeläinlääkärit ja valvontaeläinlääkäri.

Eläinten omistajalla tai eläimistä vastuussa olevalla henkilöllä on velvollisuus viipymättä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastolle mikäli hän epäilee tai toteaa eläimellä olevan vastustettavan tai uuden vakavan eläintaudin. Eläimistä vastuussa olevan toimijan on tehtävä mainitulle viranomaiselle ilmoitus myös sellaisesta eläinten joukkosairastumisesta tai -kuolemasta sekä olennaisesta eläinten käyttäytymiseen tai tuottavuuteen liittyvästä muutoksesta, joka voi viitata vastustettavan tai uuden vakavan eläintaudin esiintymiseen. Pitopaikasta vastuussa olevalla toimijalla on velvollisuus suojata pitopaikkansa eläintaudeilta riittävällä tavalla pitopaikan toimintaan nähden. Alkutuotantopaikkojen on laadittava valituista menettelytavoista kirjallinen kuvaus, jonka voi liittää alkutuotantopaikan omavalvonnan kuvaukseen.

Kana-, broileri- ja kalkkunaparvia, uudistuseläimiä tuottavia sikaloita ja keinosiemennyssonneja tai raakamaitoa tuottavia nautojen pitopaikkoja koskee pakollinen salmonellavalvonta. Pitopaikat voivat liittyä vapaaehtoiseen terveysvalvontaan lampaiden ja vuohien maedi-visnan varalta ja kalojen BKD:n varalta.

Lisätiedot

• Ruokavirasto

Toimi näin

Jos epäilet eläimessäsi esiintyvän vastustettavaksi määrättyä eläintautia, ota välittömästi yhteys kunnaneläinlääkäriin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 9.12.2021